Csütörtökön indul a Euronews magyar csatornája

Csütörtöktől megkezdi 24 órában sugárzó magyar nyelvű adását a Euronews európai hírtelevízió – tudatta az MTI-vel a lyoni székhelyű hírcsatorna kedden.

 

 

A legfőbb magyar kábeltelevíziós hálózatokon és a Euronews európai műholdhálózatán fogható új magyar nyelvű hírtévé szerda déltől már a világhálón (hu.euronews.com), valamint a Euronews Express mobiltelefon-alkalmazáson is elérhető lesz.

A magyar lesz az Euronews 13. nyelven sugárzott adása, amelynek teljes tartalmát a csatorna által foglalkoztatott magyar szerkesztőség állítja elő. A magyar csatorna előtt decemberben startolt a görög adás, szintén az adott ország fővárosában működő szerkesztőséggel. A Budapesten készülő magyar nyelvű tartalmat a többi adáshoz hasonlóan a lyoni központból fogják sugározni.

A magyar stáb a sikeres indulás érdekében egyelőre még a franciaországi Lyonban dolgozik a többi stábbal együtt, és az év negyedik negyedévben költözik majd át a Euronews magyarországi irodájába, amely Budapest belvárosában fog megnyílni.

A Euronews magyar struktúrája 100 százalékosan a Euronews leányvállalata, amely harminc főt foglalkoztat, köztük húsz újságírót, akik Budapesten, Lyonban és Brüsszelben dolgoznak majd Kert Attila, a TV2 és az MTV egykori hírigazgatója irányításával.

A magyar Euronews egész Európában fogható lesz az Eutelsat Hot Bird 13A műholdon, és fokozatosan kerül be a kábelszolgáltatók kínálatába. A Euronews angol és német nyelvű adásai eddig is szerepeltek a legfőbb magyarországi szolgáltatók csomagjaiban, mintegy 816 ezer háztartásban.

A magyar adás elindítását a görög nyelvű csatornához hasonlóan anyagilag az Európai Bizottság támogatja.

A Euronews Európa legnézettebb hírcsatornája, egy 2012-es felmérés szerint Magyarországon a negyedik legnézettebb hírtévé. Az idén húsz éves európai hírcsatorna 800 főt, köztük 400 újságírót foglalkoztat mintegy 30 országban. Összesen 155 ország 400 millió háztartásában foghatók a 13 nyelvű adások.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.