BL 2013 – Német lapok: “Mi vagyunk a bajnokok”

A lapoktól a televíziókon át a hírportálokig az egész német sajtóban a londoni Wembley Stadionban rendezett Bajnokok Ligája-döntő az első számú téma vasárnap, számos kommentátor a német labdarúgás győzelmeként értékelte a mérkőzést.

 

 

A Bayern München és a Borussia Dortmund szombat esti összecsapását összesen 21,61 millióan követték a ZDF közszolgálati televízióban, ami minden korábbi BL-döntő nézettségét felülmúló, 61,9 százalékos közönségarányt jelent.

A Bild vasárnap “Germán finálé” címmel közölt összeállítást, amelyet a “Köszönjük Bayern, köszönjük Dortmund a 2-1-es krimit” szalagcímmel vezetett fel az első oldalán. A legnagyobb példányszámú német lap kiemelte Franz Beckenbauer nyilatkozatát, amely szerint a BL első német-német döntője “a német labdarúgás aranykorának” beköszöntét jelezheti, és a következő időszakban gyakran megismétlődhet, hogy két német csapat küzd majd az európai klublabdarúgás legfontosabb kupájáért.

A berlini Der Tagesspiegel “Mi vagyunk a bajnokok” címmel közölt összefoglalót, a Welt am Sonntag pedig az “Európa királyai” címmel indította beszámolóját. A lap “Egy korszak kezdete?” címmel elemzést is közölt, amelyben kiemelték, hogy a döntőben tizenkét német labdarúgó játszott, akik közül tizenegy a nemzeti válogatottban is szerepel, és nyolcan 25 év alattiak. Nagyon úgy tűnik, hogy ezek a számok egy korszak kezdetét jelzik, az viszont kérdés, hogy vajon a profi labdarúgás egészét átható, a spanyol futballban végbement átalakuláshoz fogható fejlődés következik-e – írta a lap szerzője, hangsúlyozva, hogy a német labdarúgás csak akkor lehet meghatározó nemzetközileg, ha kiegyenlített, erős mezőny alakul ki a Bundesligában.

A Berliner Morgenpost “A Wembley igazi sztárjai” címmel közölt kommentárt, amely szerint “a döntőnek két győztese van: Jürgen Klopp és Jupp Heynckes”. Mindkét tréner a maga sajátos stílusával megmutatta, hogy “a győzelemtől nem lesz az ember automatikusan nagyképű és visszataszító, a vereség pedig nem szégyen”. Klopp és Heynckes “két, eddig nem tipikusan németként számon tartott jó tulajdonságot, a szerénységet és az öntudatosságot közvetíti a labdarúgáson keresztül a társadalom felé” – írta a berlini lap, amely szerint “a döntő igazi sztárjai” nem a játékosok, hanem az edzők, akik azon “ritka példaképek közé tartoznak, akik mögé csendes büszkeséggel felsorakozhat az ország”.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung “A Bayern köszönettel tartozik a BVB-nek” című kommentárja szerint a bajor csapat számára jóval nagyobb volt a tét, mint az ellenfélnek, hiszen egy esetleges vereség mély depresszióba taszította volna az egész klubot, de a  játékosok Jupp Heynckes vezetése alatt meg tudtak szabadulni 2010 és 2012 keserű emlékétől, és a “horrorisztikus víziótól”, hogy egymás után háromszor elveszítik a BL-döntőt.

A Bayern München győzelme annak a “sugárzó dominanciának” a “logikus következménye”, amely az egész szezonban jellemezte a Heynckes által “minden területen tökéletesre fazonírozott” csapatot, a bajorok azonban köszönettel tartoznak a dortmundiaknak, hiszen a “szemtelen és magával ragadó játékukkal”, amellyel az előző két évben kétszer is bajnokok lettek a Bundesligában, rámutattak a müncheniek hibáira, és így hozzájárultak a “briliáns Bayern-gárda” kifejlődéséhez.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a szombat esti BL-döntő apropóján a nemzeti válogatottról is közölt elemzést. A “Bayern+Dortmund=Világbajnok?” című írás szerint a Bundesliga a londoni BL-döntővel minden idők legjobb szezonját zárja, és most már a vezető német csapatok számítanak a mércének az egyesületi labdarúgás világában, mindebből pedig két tételt lehet levezetni a válogatottra nézve. Az egyik az, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány “a szerencse fia”, hiszen a legjobb korban lévő és a szükséges tapasztalattal rendelkező, kiemelkedő tehetségű játékosokra építve koronázhatja meg jövőre a német labdarúgásban az utóbbi időszakban kibontakozott fejlődést, amelyhez ő maga is nagymértékben hozzájárult. A másik tétel viszont az, hogy Löw “egy lúzer”, ha “a luxuskínálatból” összeválogatott csapattal sem tudja megszerezni a világbajnoki címet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.