Forgách András darabjának ősbemutatója a nagyváradi színházban

Forgách Andrásnak A fiú című tragédiáját viszi színre a nagyváradi Szigligeti Színház, ami ősbemutatónak számít, az előadás különlegessége, hogy maga a szerző állította színpadra a művet.

 

 

Forgách András, a péntek esti bemutató előtt az MTI-nek elmondta: 2002-ig visszanyúló jó barátság fűzi Szabó K. Istvánhoz, a Szigligeti Társulat művészeti igazgatójához, aki felkérte, hogy az ő darabjával pályázzanak a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által meghirdetett Katona József produkciós pályázatra, amelynek keretében támogatást nyertek.

A fiú című darabról elmondta, hogy a tragédia bizonyos értelemben A kulcs című művének a folytatása, amelyet 2005-ben Ascher Tamás rendezett meg Magyarországon. A darab egy olyan történet alapján íródott, amelyet tizenöt évvel ezelőtt hallott a szerző egy öngyilkos fiúról. Ez a drogozó fiú a darab főszereplője, aki úgy akar véget vetni életének, hogy minden áron jelet akar hagyni, és annyira biztosra akar menni, hogy többféle módon előkészíti saját halálát. A darab arra keresi a választ, hogy milyen lehet egy ilyen ember, mi történhet vele, vannak-e olyan pillanatok, amikor meg lehet akadályozni, és miért nem tudja ezt senki megtenni – mondta Forgách András.

Kifejtette, eddig ódzkodott attól, hogy saját darabjának az ősbemutatóját rendezze meg, mert félt, hogy még jobban elnyeli a színházi gépezet, hiszen ő elsősorban írni szeret.

A nagyváradiakkal való együttdolgozásról elmondta, hogy a társulat bizalommal volt iránta, így elnézték neki és megértették a tévedéseit, hiszen – mint mondta – tévedni is kell az új dolgok felfedezéséhez.

Az előadás főszerepét, a fiút kettős szereposztásban Varga Balázs és Hunyadi István játssza, akik a rendező szerint teljesen különböző koncepció mentén formálják meg szerepüket, és nem látták egymás játékát. “Az a néző látja majd az igazi előadást, aki mindkét szereposztásban megnézi a produkciót” – mondta a rendező.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.