Mellbe szúrta az őt kihallgató FBI-ügynököt Carnajev lelőtt barátja

Mellbe szúrta kihallgatás közben Tamerlan Carnajev egy barátja az FBI egyik különleges ügynökét, mielőtt lelőtték volna – közölte szerdán a rendőrség.

 

 

A 27 éves, csecsen származású Ibragim Todasevet szerda reggel két napon belül másodszor hallgatták ki az áprilisi bostoni terrortámadással kapcsolatban, amikor az incidens megtörtént egy lakóépületben, a floridai Orlandóban.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közleménye szerint a megszúrt különleges ügynököt nem életveszélyes tüdősérülésekkel szállították kórházba. A kihallgatáson jelen volt a massachusettsi állami rendőrség két képviselője is.

Az FBI első hivatalos kommünikéjében azt állította, hogy a megtámadott ügynök maga lőtte le támadóját, de a későbbiekben nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ki is végzett a támadóval. Ezt hivatalosan a fegyverhasználat ügyében rutinszerűen lefolytatandó eljárás fogja megállapítani. Washingtonból emiatt az FBI egy vizsgáló csoportot küldött Floridába.

Az Orlando Sentinel napilap és a WESH helyi televízió arról számolt be, hogy Todasev egy barátja, Kuszen Tamarov elmondta: az FBI kedd este mindkettőjüket kihallgatta a bostoni robbantásokkal kapcsolatban, az eljárás három órán át tartott. A nyilatkozó szerint Carnajev az április 15-i terrortámadás előtt egy héttel telefonon vagy Skype-on mintegy öt percig beszélgetett Todasevvel.

Tamarov azt állította, hogy az FBI a kihallgatás után jelezte: Todasev esetében további két órára szüksége lenne még és újból be fogják idézni. Szerinte a barátja “megérezte”, hogy le fogják lőni.

Az NBC tévéállomás rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy Todasev elismerte a nyomozóknak: köze volt egy, a Bostonhoz közei Walthamban 2011-ben elkövetett hármas gyilkossághoz. A bűnügy helyszínén három elvágott torkú férfit találtak, akiknek holttestét marihuánával szórták be.

Az üggyel kapcsolatban mindeddig senkit sem vettek őrizetbe. A bostoni robbantást követően a sajtóban olyan utalások is megjelentek, hogy Tamerlan Carnajevnek is köze lehetett  a hármas gyilkossághoz.

Az NBC úgy tudja, hogy Todasev akkor vált agresszívvá, amikor éppen a beismerő vallomását készült aláírni. A televízió értesüléseit hivatalosan nem erősítették meg.

Tamarov úgy tudja, hogy Todasevet, aki tavalyig Boston Watertown nevű elővárosában élt, laza baráti kapcsolat fűzte Carnajevhez, mert mindketten küzdősporttal foglalkoztak. Muszlin Csaphanov, Todasev egy volt lakótársa szerint az az FBI emberét megtámadó férfi korábban Carnajev edzőtársa volt.

Todasevet egyébként május 4-én súlyos testi sértés miatt őrizetbe vették, miután egy orlandói bevásárlóközpontban egy parkolóhely miatt összeverekedett két férfival, apával és fiával. A fiút kórházi ápolásra szorult, miután az ajka felrepedt és több foga kitört. Todasevet, aki önvédelemre hivatkozott, 3500 dollárnyi óvadék fejében szabadon engedték.

Az Oroszországban született Ibragim Todasev honosított amerikai állampolgár volt. Az NBC úgy értesült, hogy a hatóságok szerint kapcsolatban állt néhány csecsen szélsőségessel, de az egyelőre nem világos, hogy szerepet játszott-e Carnajev radikalizálódásában. Todasev a közelmúltig több csecsennel együtt Orlando Kissimmee elővárosában lakott, és nemrégiben költözött át a nagyvárosba.

Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe és sérüléseibe. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Az ifjabbik fivért börtönkórházban ápolják. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár halálra is ítélhetik. A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.