Magyar diák sikere az ISEF nemzetközi tudományos és innovációs versenyen

Papp Gergely szegedi diák is díjat kapott a világ legnagyobb, fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén (ISEF – Intel International Science and Engineering Fair), amelyen saját készítésű hangszórójával indult.

 

 

Az amerikai Arizona állambeli Phoenixben szombaton hirdették ki a 2013-as Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny győzteseit. Az idén összesen 70 ország mintegy 1500 középiskolása vett részt a megmérettetésen – közölte a versenyt támogató Intel vasárnap az MTI-vel.

Papp Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézmények húszéves diákja. Az általa kifejlesztett hangszóró egyebek mellett nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, szélesebb frekvenciaátvitelt tesz lehetővé, mint az eddigiek. Az új elrendezésű hangszórót már találmányi bejelentés is védi.

Magyarországról az idén egyedül Papp Gergely jutott be a megmérettetésre, amelyen egy kategóriában több nyertest is hirdetnek. A szegedi diák az Engineering: Electrical and Mechanical kategória 3. helyezését és ezzel együtt 1000 dolláros ösztöndíjat nyert el.

Az ISEF a tudományos és műszaki versenyek diákolimpiája, amelyre többlépcsős selejtezők alapján hívják meg a tehetséges fiatalokat. A benevezett projektekről a nemzetközi zsűri egy legfeljebb tízoldalas angol nyelvű leírást kér előzetesen. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn több mint száz tudós, mérnök és matematikus személyes interjúk alapján győződik meg a versenyzők felkészültségéről, alakítja ki a végleges sorrendet, és díjazza a világ legtehetségesebb diákjait.

Papp Gergely Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró című munkájával a 21. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyen fődíjban részesült, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén Pozsonyban pedig elnyerte a Szlovák Szabadalmi Hivatal különdíját.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.