Egyházi nyitást sürgetett Ferenc pápa a pünkösdi szentmisén

A mai ember és egyház életének megváltoztatását sürgette vasárnap Ferenc pápa a hívőkkel teli római Szent Péter téren bemutatott pünkösdi szentmisén.

 

 

Bátor fordulatot, a mai ember bátor szemléletváltását és az egyház “nyitását” szorgalmazta homíliájában Ferenc pápa a több száz bíborossal, püspökkel és pappal koncelebrált szertartáson.

A pápa az önmagába bezárkózó egyházat veszélyesnek nevezte, hangsúlyozva, hogy ha az egyház elveszíti befogadó képességét, a hívők párhuzamos utakat keresnek.

“Félünk az újdonságtól, akkor érezzük magunkat biztonságban, ha mindent ellenőrzés alatt tartunk…, Istent is csak egy bizonyos pontig követjük, itt is félünk új utakat követni, félünk kilépni korlátolt, bezárt, egoista világunkból” – fogalmazott a pápa az emberre és az egyházra is utalva.

A katolikus egyházfő ugyanakkor hozzátette, kizárólag az “egyház vezet Krisztushoz”. A pünkösdi szentmisén résztvevő egyházi mozgalmakat, katolikus csoportokat arra szólította fel, hogy püspökeik útmutatását kövessék. Hangsúlyozta, hogy az újdonság nemcsak az unalom elűzésére szolgál, ahogyan a mai ember gondolja, és az egyház egysége sem egyformaságot, a különbségek felszámolását, hanem összhangot jelent.

A Szentlélek ünnepén az egyházfő egy vitorláshoz hasonlította az emberi lelket, amelynek vásznát a Szentlélek fújja teli széllel.

A szentszéki sajtóközpont szerint több mint 200 ezren vettek részt a misén.

 

 
Bölcskei: pünkösdkor új menetrend szerint kell elindulni a léleknélküliséggel szemben

 

Pünkösdkor Isten legfőbb üzenete az, hogy meg kell változni, hogy “új menetrend szerint és új menetirányba” kell elindulnunk a tétovasággal, a bezárkózással, a haszontalansággal és a léleknélküliséggel szemben – mondta Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök pünkösdvasárnapi igehirdetésében Debrecenben.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Nagytemplomban összegyűlt hívek előtt azt mondta: ha megtartjuk Isten parancsát, megkapjuk a lélek ajándékát.

A régi irány, a reménytelenség és a kiábrándultság a lemaradást jelenti. “Új menetrend van, tessék elindulni” – intett a püspök.

Jézus szavait idézve azt mondta: “ilyen egyszerű: ha megtartjátok az én parancsolataimat, akkor lélekben egy közösség lesztek. Ha nem, akkor haragos, fásult, lélek nélküli és sokszor lelketlen emberek lesztek, akiknek nincs fogalmuk arról, hogy mi az a menetrend, amit Isten az ő népének ajándékoz és azt mondja, induljatok.”

Bölcskei Gusztáv bemutatta a Magyarországi Református Egyház egy idei plakátján látható képet, ahol Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményéhez hasonlóan nem Krisztus tanítványai, hanem ma élő emberek ülnek együtt. “Idősek, fiatalok, fogyatékosok, elesettek. Mind egy asztalnál ülünk” – hangoztatta. Hozzátette: amikor németországi protestánsokhoz is elvitték ezt a képet, akkor sok nyelven indult el párbeszéd fogyatékosok, cigányok, rabok, magyarok és németek között, mindenki meghallgatta a másikat.

“A képen ott vannak azok is, akik nem tüntetni mennek a menekülttábor elé, hanem bemennek oda, hogy törődjenek azokkal, akik ide kényszerültek, nem önszántukból” – utalt a püspök a Jobbik szombati demonstrációjára, amelyen a debreceni befogadóállomás elköltöztetését követelték.

Elmondta: Isten akarta szerint tehát pünkösdkor “változik a menetrend”, a tanítványainak pedig a nehézségek, a kudarcok, a kiábrándultság ellen újra és újra szólni kell. De hirdetniük is kell az igazságot. Azt az igazságot “amely nem kizárni akar, hanem befogadni, egy asztalhoz ültetni és azt mondani: enyéim vagytok” – hangoztatta a Nagytemplomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt Bölcskei Gusztáv.

A püspök utalt a 2009. május 22-i református egység évfordulójára, amikor “a mi menetrendünk változott meg”, mondván, ma már elképzelhetetlen lenne a református egyház az egység nélkül.

Bölcskei Gusztáv Isten áldását kérte az ünneplő gyülekezetre, majd az istentisztelet a hagyományos úrvacsoraosztással ért véget.

 

 

Erdő Péter: a segítő szeretet nyelvén kell szólnunk a világhoz

 

A nyelvek ajándékát kérjük a Szentlélektől, mert szólnunk kell a mai világhoz, a segítő szeretet nyelvén, amely a legszegényebbek számára is érthető – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a pünkösdvasárnapi misén Esztergomban.

“A kommunikáció minden csatornáján kell tudnunk szólni. És nyíltan ki kell mondanunk Jézus Krisztus nevét. Szenvedélyesen kell ragaszkodnunk történelmi személyéhez, élete példájához és tanításához, amelyet az egyház őrzött meg számunkra a Szentlélek segítségével” – jelentette ki a bíboros a bazilikát megtöltő hívők előtt.

Erdő Péter arra kérte a résztvevőket, hogy imádkozzanak a minket körülvevő világért, hogy a szomorúság adja át helyét az örömnek. “Legyünk hálásak Istennek mindenért. Dicsőítsük őt, ne csupán kérés legyen az imádságunk. Tudjunk köszönetet mondani, tudjunk hálát adni neki!” – tette hozzá a bíboros.

Beszédében Erdő Péter hangsúlyozta, a katolikus egyházban, a lelkiségi mozgalmakban, a szerzetesrendek életében és a plébániai közösségekben egyre világosabban mutatkoznak a pünkösdi vonások. “Örömmel látom, hogy az imádságból közös karitatív munka, egymás iránti segítő szeretet fakad” – mondta a bíboros.

A bérmálkozókat arra kérte, hogy kövessék és mérlegeljék a Szentlélek sugallatait az egyház vezetésével és kövessék a jó indításokat. A bazilikában esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesültek a bérmálás szentségében.

A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok. A püspökök szerte a világon kiszolgáltatják a bérmálás szentségét.

Az ószövetségi korban, Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a “hetek ünnepét”, amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv – számos más nyelv mellett – ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét.

Pünkösdhétfőn hagyományosan a Budapest második kerületében található máriaremetei kegytemplom kertjében rendezik meg a főegyházmegye ifjúsági és családi napját, a karizmák ünnepét, amelynek mottója: a hit kapuja mindig nyitva áll előttünk. Erdő Péter a hit évéhez kapcsolódóan tart előadást, majd szentmisét mutat be a jelenlévő papokkal.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.