Prőhle: nem ad okot aggodalomra Merkel nyilatkozata Magyarországról

Korántsem ad okot aggodalomra a német kancellár nyilatkozata Magyarországról, hiszen Angela Merkel joggal bízik abban, hogy Magyarország “az európai megoldást” választja – mondta Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön az MTI-nek.

 

 

Angela Merkel  egy fórumon azt mondta: mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de kizárását az Európai Unióból nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra.

A kancellár ezzel a szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek a véleményére reagált, aki szerint a magyarországi antidemokratikus és kirekesztő folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból az országot.

Prőhle Gergely emlékeztetett: Merkel közölte, hogy beszélt magyar kollégájával, Orbán Viktorral, aki számára megnyugtató választ adott, és ennek alapján a kancellár “joggal bízik abban, hogy Magyarország az európai uniós elveknek és jogszabályoknak megfelelően jár el”.

Peer Steinbrück nyilatkozatával kapcsolatban a helyettes államtitkár kifejtette: a politikus “saját pártpolitikai logikája alapján” fogalmazta meg a véleményét, ugyanakkor a liberális külügyminiszter, Guido Westerwelle a kancellárhoz hasonlóan nyilatkozott.

Arra a kérdésre, hogy ha a szeptemberben esedékes németországi választásokon baloldali kormány alakulna, az miként befolyásolná a magyar-német kapcsolatokat, Prőhle Gergely kijelentette: egy választási kampányban sok olyan vélemény hangzik el, amely azután a gyakorlatban nem érvényesül.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.