A kulturális célra adott juttatások adómentességének értelmező tisztázása

Csak a kifizető-magánszemély kapcsolatban adómentes a kulturális szolgáltatások juttatása – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

 

 

A tanácsadó cég hírlevelében ismerteti: a vállalatok 2013-tól a sportesemények mellett 50 ezer forint éves keret erejéig kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegyet, bérletet és könyvtári beiratkozási díjat is adómentesen juttathatnak a kiválasztott kedvezményezetteknek.

Az adóhatóság az új mentességi szabály gyakorlati alkalmazása során felmerült értelmezési nehézségek eloszlatására nemrég tájékoztatót tett közzé, melyben hangsúlyozta, hogy a rendelkezés kifejezetten kifizető-magánszemély kapcsolatban biztosítja az adómentes juttatás lehetőségét, mely akár utalvány formájában is adható. Ilyen kapcsolat áll fenn a munkáltatók és a munkavállalók, illetve a vállalkozás és a magánszemély üzleti partnere között is, feltéve, hogy a munkáltató vagy a vállalkozás megfelel a kifizető fogalmának. Ezt az értelmezést az sem befolyásolja, hogy például az üzleti partnernek adott színházjegy megfelel az üzleti ajándék fogalmának is.

A szabályozás értelmében évi 50 ezer forintig adómentes lehet a belépőjegy, bérlet formájában adott juttatás, ha az muzeális intézmény, művészeti létesítmény kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, vagy közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére szól, ugyanakkor az állatkerti szolgáltatás nem tartozik ide. Ide sorolhatók ezzel szemben a komoly- és könnyűzenei előadások, továbbá a színházi és zenei elemeket egyaránt tartalmazó produkciók (opera, operett), és ide tartoznak a kabaré- vagy humorest jellegű fellépések is, függetlenül attól, hogy azokat ki szervezi, illetve milyen intézmény ad azoknak otthont – ismerteti a hírlevélben Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere.

A közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás alatt az iskolán kívüli, öntevékeny, önművelő, megismerő, kultúraelsajátító, művelődő és alkotó célú cselekvés értendő, amely jellemzően együttműködésben, közösségekben valósul meg. Közművelődési tevékenységet nemcsak közművelődési intézményben lehet folytatni, így egy művelődési központ által szervezett vagy a faluháztól bérelt helyiségben működtetett táncház, bármilyen alkotó foglalkozás, klub, szakkör, ismeretterjesztő előadás stb. adómentes kulturális szolgáltatásnak tekinthető, azonban a piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem sorolható ide.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.