Papírhüvelyben sült pisztráng édesköménnyel, grillezett juhtúrós zöldségkörettel

Könnyű halas-zöldséges recepttel lepte meg az olvasókat Mák Éva a Budaörsi Infó áprilisi számában. Nem csoda, hogy sokaknak tetszett, hiszen az nem utolsó szempont, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, nem túl macerás étel. Íme, itt is közöljük a receptet, sokak kérésére:

 

 

 

Papírhüvelyben sült pisztráng édesköménnyel, grillezett juhtúrós zöldségkörettel
 

Hozzávalók (1 adag):

  • személyenként egy közepes nagyságú pisztráng; egy negyed édeskömény-gumó vékonyra szeletelve; fél citrom; só; bors;
  • fűszercsokor melybe egy szál zellerzöld, egy szál petrezselyemzöld, egy szál újhagyma és egy szál friss rozmaring kerül;
  • két evőkanál olívaolaj;
  • két gerezd fokhagyma lereszelve

A körethez (személyenként):

  • 10 dkg cukkini; 10 dkg barna csiperke;
  • 1 fej lilahagyma; 1 paprika;
  • 1 paradicsom; 1 evőkanál olívaolaj;
  • só, bors; 1 mokkáskanálnyi citromlé
  • 5 dkg juhtúró

 

Elkészítés:

A sütőpapírból két akkora papírdarabot vágunk, hogy a pisztráng kényelmesen ráférjen. A fűszercsokrot összekötjük és a felszeletelt citrommal együtt a megtisztított pisztráng hasába gyömöszöljük. A lereszelt fokhagymát, a sót és a borsot összekeverjük az olívaolajjal, megkenjük vele a hal külsejét. Az édesköményt vékonyan szálasra szeleteljük. A kaporszerű zöldből is aprítsunk fel mellé.

A sütőpapírt nagyon vékonyan megkenjük az olívaolajjal, közepére halmozzuk az édesköményt, majd ráfektetjük az előkészített pisztrángot. Ráborítjuk a másik sütőpapírt, majd a két sütőpapír széleit minden oldalon összetekerve behajtogatjuk úgy, hogy egy zárt papírcsomagot kapjunk. Így, darabonként becsomagolva kerülnek a hal-adagok a sütőlemezre. Az így előkészített és becsomagolt pisztrángokat 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük. (Biztosan elkészült az étel, ha a sütőpapír elkezd barnulni.)

Amíg a hal sül, a körethez való zöldségeket vágjuk egyforma kicsi darabokra, sózzuk, borsozzuk, csöpögtessük rá az olívaolajat és a citromot, morzsoljuk rá a juhtúrót, majd tegyük a sütőbe a hal mellé. Amikor a hal elkészült, vegyük ki (a zöldségköretet hagyjuk még a sütőben), a halnak ugyanis kicsomagolás nélkül még 5 percet kell pihennie, mielőtt a papírcsomagokat felbontjuk. A zöldségköret akkor van készen, amikor a zöldségek víztartalmukat már kiengedték, és tetejük pirulni kezd. Ekkor tálalhatunk, mindenki megkapja a maga papírhüvely-csomagját, mellé külön kicsi tálban a grillezett zöldséget, amelyhez hűsítő öntetként friss mentával kikevert joghurtot adhatunk.

Jó étvágyat!

Budaörsi Infó

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.