A munkanélküliség áll a magyarok eladósodásának hátterében

A magyar lakosság fizetésképtelenségi okai között a leggyakoribb a munkanélküliség, derült ki az Intrum Justitia belső kutatásából.

 

 

A követeléskezelő vállalat szerdai közleményében ismerteti: az esetek felében a munkanélküliség volt a fizetésképtelenség oka, összességében pedig 75 százalék jelölte meg az alacsony, vagy nem létező jövedelmet a nemfizetés indokaként.

A felmérésből az is világosan látszik, hogy nem a devizahitelek visszafizetése jelenti a legnagyobb problémát a magyarok számára, hiszen a megkérdezett adósok csupán 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megnövekedett törlesztőrészlete miatt vált fizetésképtelenné.

“Úgy tűnik, hogy a hiteltörlesztés, mint ok csökkenése egybevág a kormányzat devizahitelesek segítésére szolgáló intézkedéseivel, hiszen a törlesztőrészlet növekedése miatt fizetésképtelenné vált adósok aránya felére csökkent a vizsgált időszakban” – írja közleményében a cég.

Az Intrum Justitia belső kutatásából az is kiderült, hogy az eladósodott ügyfelek először jellemzően telefonszámlájukkal maradnak el, a banknak tartozók pedig már nagy valószínűséggel egyéb tartozással is bírnak. A letiltások aránya a bankszektorban a legmagasabb – ez is jelzi, hogy ennek fizetésével csúsznak meg legkevésbé a háztartások – mutat rá a cég.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.