Milliók ünneplik az ortodox húsvétot – Százkilós húsvéti kalácsot sütöttek Csitában

Világszerte 30 ezer ortodox egyházközösségben ünnepelték a húsvétot, amely 100 év óta először esett május 5-ére. Százkilós kalácsot sütöttek a szibériai Csita városban az ortodox húsvét alkalmából.

 

 

A Bajkálon túli terület székhelyének történelmében ez volt az eddigi legnagyobb húsvéti kalács. Az oroszul kulicsnak nevezett, henger alakú, tetején cukros tojásfehérje habbal díszített és színes cukorkákkal gazdagon meghintett süteményt az ortodox keresztény hagyományok szerint az ünnep előtt kell elkészíteni. A kalácsot a templomokhoz viszik, ahol a pópák megszentelik, és csak ezután kerül a vasárnapi ünnepi asztalra.

Húsvétkor a kulics mellett a pászkának nevezett, friss túróból tejszín, vaj, vagy tejföl, illetve mazsola hozzáadásával készített édesség is az étkek között szerepel. Az ünnep elmaradhatatlan kelléke a gazdagon díszített tojás is. A háziasszonyok különféle salátákkal és a hosszú, március 18-án kezdődött és május 4-én befejeződött böjt után már fogyasztható húsos ételekkel várják a vendégeket.

Oroszországban és világszerte 30 ezer ortodox egyházközösségben ünnepelték a húsvétot, amely 100 év óta először esett május 5-ére.

Az ortodoxok a Julianus-naptár használják ma is. Ezért a keleti egyház néhány héttel később ünnepli Krisztus feltámadását. A szertartások hasonlóak. Megtartják a negyven napos böjtöt, és a nagyhét szent napjain nem esznek húst. Az ortodox hagyomány is ismeri a húsvéti tojást.

A világban több millió ortodox hívő él. A  legnépesebb egyház az orosz. A hívők száma majd 100 millió. Jelentős számban élnek Romániában, Ukrajnában, Szerbiában, Grúziában és Bulgáriában is.

Csak Moszkvában több mint 300 ezer hívő vett részt az éjjeli ünnepi szertartáson. Az orosz ortodox egyház főtemplomában, a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban Kirill pátriárka vezette a misét, amely hajnal fél háromig tartott. A szertartáson 28 nyelven olvasták fel az evangéliumot a mintegy 5000 hívő előtt. Az ünnepi misén részt vett Vlagyimir Putyin orosz államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő is.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.