A BM minden törvényes eszközzel akadályozza az anticionista tüntetést

A Belügyminisztérium tudomásul veszi és betartja a bíróság döntését, amellyel felülbírálta a budapesti Vértanúk terére hirdetett anticionista rendezvényt betiltó rendőrségi határozatot, de minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza majd az esemény megtartását. Erről a Belügyminisztérium pénteken este tájékoztatta az MTI-t.

 

 

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a budapesti rendőrfőkapitány tiltó határozata jogszerű volt. A rendezvény ellentétes az alaptörvénnyel, így nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá – hangsúlyozzák a közleményben.

Arra kérnek mindenkit, aki tiszteletben tartja az emberi méltóságot, hogy szombaton tartsa magát távol a Vértanúk terére meghirdetett rendezvénytől.

A Belügyminisztérium leszögezi: határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását, és védi valamennyi elszenvedőjének emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát. Minden olyan megnyilvánulást, amely az alaptörvényben foglaltak sérelmével, csorbításával jár, a tárca – ahogy minden jóérzésű ember – megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint.

A Népszabadság Online április 9-én írt arról, hogy ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész május 4-ére, a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére időzítve “antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervez. A budapesti rendőrfőkapitány április 29-én megtiltotta a rendezvény megtartását, ezt a döntést Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő támadta meg a bíróságon.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden törvényes eszközt használjon fel a szombatra, Budapestre tervezett alkotmányellenes anticionista rendezvény megakadályozására. A kormányfő az MTI-hez eljuttatott közleményében hozzátette: arra kéri “a Legfelsőbb Bíróság elnökét, vizsgálja meg, Magyarországnak milyen jogi eszközök állnak rendelkezésére, hogy érvényt szerezzen az alkotmánynak”. Orbán Viktor elfogadhatatlannak tartja a bíróság pénteki döntését, álláspontja egyértelmű: “bármely köntösbe is bújtatott, nyilvánvalóan antiszemita szándékú rendezvénynek, a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye” – áll a közleményben.

A kormányfő közleménye előtt nem sokkal Fővárosi Törvényszék a honlapján azt írta, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteki végzésével hatályon kívül helyezte a budapesti rendőrfőkapitány azon döntését, amellyel megtiltotta a szombati budapesti rendezvényt.

Ha a rendőrség a bejelentés hatósághoz való beérkezésétől számított 48 órán belül nem tiltja meg a rendezvény megtartását, azt tudomásul vettnek kell tekinteni – tudatta a bíróság, hozzátéve: e határidő után tiltó határozat nem hozható, így a rendőrség határozata jogszabálysértő. A bíróság közleménye szerint a rendezvény megtartása iránti kérelem április 12-én délután érkezett be, a BRFK pedig a tiltó határozatát a gyülekezési törvényben rögzített 48 órás határidőn túl, április 29-én hozta meg. A bíróság megállapította továbbá, hogy a rendőrség alá nem támasztott feltételezésekre hivatkozva tiltotta meg a rendezvényt, ami súlyosan jogszabálysértő, és a tényállás-tisztázási kötelezettség súlyos sérelmét jelenti.

A Jobbik a történtekre úgy reagált, hogy a független magyar bíróság döntései mindenkire kötelezőek, “függetlenül attól, tetszik vagy nem tetszik”, azokat Orbán Viktor kormányfőnek is tiszteletben kell tartania.

A Jobbik úgy fogalmazott: “a független magyar bíróság által jóváhagyott, törvényes módon bejelentett, először a rendőrség által is tudomásul vett – utólag épp Orbán Viktor utasítására törvénytelenül betiltott – rendezvényt nem tilthatja be a Fidesz elnöke, ahogy a Jobbikot sem félemlítheti meg csak azért, hogy kedvében járjon a Zsidó Világkongresszuson részt vevőknek”.

Hozzátette: “a nemzeti párt a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően megrendezi a bíróság által is jóváhagyott kegyeleti megemlékezést”.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) vasárnaptól Budapesten tartja háromnapos közgyűlését.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.