A nemzetiségi vizsgákkal megkezdődik ma az érettségi időszak

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelv írásbeli vizsgáival megkezdődik a 2012/2013-as tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka, amelynek során több mint 133 ezren tesznek legalább egy tárgyból valamilyen érettségi vizsgát – közölte Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

 

 

Május 3. és június 28. között a középiskolákban, a húsz kormányhivatal szervezésében, 1225 vizsgahelyszínen zajlanak majd az érettségi vizsgák – ismertette.

Elmondta, az érettségizők közül 84 588 végzős középiskolás az, aki ebben a vizsgaidőszakban tesz úgynevezett rendes érettségit, ám a vizsgarendszer lehetőségeinek köszönhetően összesen 133 225-en érettségiznek valamelyik tárgyból. (Lehetőség van például egy-egy tárgyból korábban, a rendes érettségi előtt vagy akár évekkel később, ismételten vizsgázni.)

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal (OH) közoktatási elnökhelyettese azt közölte, hogy a vizsgák 3526 érettségi vizsgabizottság előtt zajlanak majd. Az írásbeli vizsgák május 27-éig tartanak. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 6. és 13., a középszintű szóbeli vizsgák pedig június 17. és 28. között zajlanak.

A diákok mindösszesen 452 250 vizsgát tesznek le, ebből 413 450 középszintű, a többi 38 800 emelt szintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 5 százalékkal nőtt – mondta.

Kitért arra is, hogy – már harmadik éve – emelt szintű vizsga csak azokból a tárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként figyelembe vehetők.

A mostani vizsgaidőszakban a diákok élhetnek a hét vizsgafajta mindegyikével, így a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével is. A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb – 388 582, az összes vizsga 86 százaléka – rendes érettségi vizsga.

Pósfai Péter elmondta azt is, hogy a vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentesen folyt. Változás ugyanakkor az első hat évhez képest, hogy az OH megszűnt regionális igazgatóságainak korábbi feladatait a vizsgák helyi szervezésében 2011 óta a megyei, fővárosi kormányhivatalok látják el, és ebben az évben már a járási hivatalok is szerepet kaptak ebben: ott őrzik, majd adják ki például a feladatlapokat.

Közölte: az érettségi vizsga szabályai, követelményei nem változtak az előző, 2012 őszi időszakhoz képest. Újdonság, hogy most először lehet emelt szinten érettségizni a katonai alapismeretek vizsgatárgyból, amellyel 13 diák élt.

Az előző évek vizsgaidőszakainak eredményei azt igazolják, hogy a kétszintű vizsgarendszer a vizsgakövetelmények és vizsgafeladatok pontos tartalmi és formai szabályozása, valamint a szakmai előkészítésben alkalmazott eljárásai révén képes arra, hogy vizsgaidőszakról vizsgaidőszakra gyakorlatilag azonos követelményeket támasszon az egyes vizsgatárgyakból az érettségizőkkel szemben – hangoztatta az OH elnökhelyettese.

A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztató szerint május 6-án lehet középszintű érettségi írásbeli vizsgát tenni magyar nyelv és irodalomból, 7-én matematikából, 8-án történelemből, 9-én angolból, május 10-én németből, 13-án latinból és héberből, 14-én biológiából, 15-én kémiából és földrajzból, 16-án fizikából és rajzból, 17-én spanyolból, 21-én pedig informatikából.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.