Pénztárgépek-NAV – Május 1-jéig kell átállni az online adatkapcsolatra

Május elsejéig kell átállni a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) online adatkapcsolatra képes pénztárgépek alkalmazására, amitől a kormány az áfabevételek jelentős növekedését várja. Jelenleg is van a pénztárgépekben egy “fekete doboz”, amely rögzíti az adóbevételt, az online összeköttetés révén azonban már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba.

 

 

A pénztárgéphasználatra kötelezettek az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépeket június 30-ig, az ezzel rendelkező, jellemzően PC-alapú pénztárgépeket december 31-ig működtethetik anélkül, hogy az adóhatóság szankcionálná az átállás elmulasztását. A nagyobb felkészülési idővel rendelkező elektronikus naplós hagyományos pénztárgépek üzemeltetői július 1-jétől elektronikus úton, havonta kötelesek adatot szolgáltatni a pénztárgéppel kibocsátott nyugták, egyszerűsített számlák adatairól.

A NAV közzétette honlapján a kasszák típusát, amelyeket le kell cserélni, és azokét is, amelyek átalakítással tovább működhetnek. Becslések szerint a rendelet 200-250 ezer pénztárgépet érint. Az adóhatóság felkészült az új információ-dömping fogadására, és egyedi megoldást dolgozott ki az online kasszák cseréjével kapcsolatos eljárások felgyorsítására.

Az állam a pénztárgépek cseréjéhez ötvenezer forint támogatást ad az arra jogosult vállalkozóknak. A kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatják, amelyek éves árbevétele nem éri el az 500 millió forintot, nem rendelkeznek adótartozással, nem állnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmaznak feketén dolgozókat. A kormány legfeljebb 5 pénztárgép bekötéséhez nyújt támogatást. A támogatási igényekkel október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni.

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként tavaly október elején, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program részeként jelentette be, hogy az áfa-bevételek 95 milliárd forintos növekedésével számol a kormány 2013-ban annak köszönhetően, hogy a pénztárgépek és az adóhivatal között online kapcsolatot alakítanak ki a kiskereskedelemben. A később megjelent rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetésiegyenleg-javító hatással és 17 milliárd forint kiadással számolt. A bevezetés eredeti időpontja április 1. volt, de később május 1-jére módosult.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese korábban az MTI-nek azt mondta, van néhány szolgáltató ágazat, ahol már az is növeli a bevételt, hogy a NAV látja a napi forgalmat. Az új pénztárgépek ugyanis ezután rögzítik azt is, ha egy billentyűt lenyomnak a klaviatúrán, így az adóhatóság látja, ha valaki beüti az adatokat, de azok nem kerülnek be a memóriába.

Április 25-én egy siófoki konferencián működés közben is bemutattak egy, az új elvárásoknak megfelelő kasszát, amelynek engedélyezése esetén hamarosan elkezdődhet a pc-alapú online pénztárgépek cseréje.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) illetékesei, szakemberek és üzleti vezetők előtt próbavásárlással is bemutatta a Laurel Számítástechnikai Kft., hogyan működik az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgép. A társaság – a cégvezető tájékoztatása szerint – az online kassza forgalmazási engedély iránti kérelmét elsőként adta be a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz. Amennyiben a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg a NAV-bekötésre alkalmas eszközök gyártását – közölte a cégvezető.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) kedden bejelentette: továbbra is az év végi határidőt tartja reálisnak az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre való átállásra. Az IVSZ szerint a módosításra a pénztárgépek teljes körű tesztelése miatt lenne szükség. A szövetség emellett a támogatási rendszer “finomhangolását” is szükségesnek tartja, az 500 millió forintos árbevétel küszöb 800 millió-1 milliárd forintra való növelését, s a támogatható pénztárgépek számának 10-15 darabra emelését javasolja.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.