Halasi Erzsébet nagyváradi színésznőről szóló monográfia jelent meg

Halasi Erzsébet nagyváradi színésznőről jelent meg monográfia, amelyet szerdán mutatnak be Budapesten, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) körtermében.

 

A monográfiát Simon Judit írta Halasi Erzsébet – Egy színésznő élete címmel. A szerdai könyvbemutató díszvendége Halasi Erzsébet lesz, az est házigazdája pedig Ács Piroska, az OSZMI igazgatója. A kötet szerzőjével Szebeni Zsuzsa színháztörténész beszélget – olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

A számos díjjal elismert színésznő, aki 2011-ben ünnepelte 50 éves színpadi jubileumát, életéről, családjáról, szakmai életútjának állomásairól beszél a kötetben.

A könyv nem egyetlen életművel ismerteti meg az olvasót, hiszen Halasi Erzsébet édesapja, Halasi Gyula színész szintén a nagyváradi társulat tagja volt, így mindkettőjük pályája, gondolkodása megjelenik a kötetben.

“A korrajz, amely a család, a művész hétköznapjain keresztül áttűnik, egyszerre romantikus és torokszorító, de talán a legérdekesebbek azok a részek, amikor az derül ki számunkra, hogy mi lehet az a mesterségbeli tudás, amit valaki nem a főiskolán, nem is a színpadon, hanem csakis otthon tanulhat meg a tapasztalt színésztől, édesapától” – olvasható a könyv ismertetőjében.

Egyszerre tárul az olvasó elé apa és lánya, valamint mester és tanítványa őszinte és kreatív viszonya – írják. Meghatározó a történetben az a barátság is, amely a szerzőt a Halasi családhoz fűzte, ennek eredménye az az őszinteség, amellyel a művész nyilatkozik.

A Riport Könyvkiadó színházi sorozatának egyik darabjaként Nagyváradon tavaly megjelent, gazdag képanyaggal rendelkező könyv szakmai és dokumentumértékét növeli a Szemelvények cikkekből, kritikákból, interjúkból, valamint a Szereplista és a Jegyzetek című, színháztörténeti igényességgel elkészített fejezet. A kötetet Kinde Annamária szerkesztette.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.