Márciuska: tavaszköszöntő kedves népszokás a szomszédból

A márciuska apró, többnyire (aranyozott) fémből készült (giccses) ékszer, román néphagyományhoz kötődő jelképes ajándéktárgy, ami mára elvesztette hagyományos jelformáját. Sokáig négylevelű lóherét formázott, manapság egyre több alakot és jelet felvonultató bigyókollekció.

 

Március 1-jén “márciuskát” ajándékozni szinte kötelező figyelmesség Romániában (románul martisor: marcisor). Ilyenkor árusok hada lepi el az utcákat. Egy olyan román népszokásról, tavaszváró gesztusról van szó, amit az idők folyamán sokan a romániai magyarok közül is átvettek.

A tavasz a megújulás időszaka, amikor a jó győzedelmeskedik a rossz felett. Ez az az alkalom amikor a férfiak, fehér-piros szalaggal átkötött márciuskákat ajándékoznak lányoknak, nőknek és asszonyoknak, melyek a szerencse, az öröm és a szeretet/szerelem szimbólumai.

A piros zsinór a tavaszt, a fehér a telet jelképezi. Szokás még ibolyát és hóvirágot ajándékozni (védettségük ellenére).

Az Amerikából “behurcolt” Valentin-napi, kereskedelmi szemléletű furcsaságnál sokkal jobb lenne talán inkább ezt a kedves szokást átvenni!? Mi a véleményük?

 


facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.