Döntetlennel kezdte az évet a magyar válogatott

Döntetlennel kezdte a 2012-es esztendőt a magyar labdarúgó-válogatott: Egervári Sándor szövetségi kapitány csapata szerdán 1-1-et játszott Bulgáriával a Győrben rendezett barátságos mérkőzésen.

 

A magyarok gólját a 42. percben a Mainz futballistája, Szalai Ádám szerezte, aki 2010 novembere után tért vissza a nemzeti együttesbe, térdszalag-szakadását követően. A vendégek Valerij Bozsinov révén a 86. percben egyenlítettek.

A magyarok immár 37 év és öt találkozó óta nem tudták legyőzni Bulgáriát.

A csereként beállt Király Gábor 86. alkalommal ölthette magára a címeres mezt, ezzel a kapusok rangsorába utolérte a rekorder Grosics Gyulát, az Aranycsapat legendás játékosát.

A magyar válogatott legközelebb június elsején, Csehországban lép pályára, szintén barátságos mérkőzésen, majd három nappal később Írországot fogadja.
 

   Eredmény:

Magyarország-Bulgária 1-1 (1-0)
——————————-
Győr, ETO-Park, 14 ezer néző.: Jonas Eriksson (svéd)
gólszerzők: Szalai (42.), illetve Bozsinov (86.)
sárga lap: Kádár (33.), Szalai (42.), Németh (91.)

 

Magyarország:
————-
Bogdán Ádám (Király Gábor, 84.) – Varga József, Korcsmár Zsolt, Juhász Roland, Kádár Tamás – Hajnal Tamás (Koman Vladimir, a szünetben), Pintér Ádám, Buzsáky Ákos (Elek Ákos, a szünetben), Dzsudzsák Balázs (Laczkó Zsolt, 81.) – Szabics Imre (Németh Krisztián, a szünetben), Szalai Ádám (Priskin Tamás, 64.)

 

Bulgária:
———-
Nikolaj Mihajlov (Sztojan Kolev, 63.) – Ivan Bandalovszki (Georgi Milanov, a szünetben), Nikolaj Bodurov, Ivan Ivanov, Petar Zanev (Valerij Bozsinov, 63.) – Sztaniszlav Manolev, Szvetoszlav Diakov, Vladimir Gadzev (Ivan Sztojanov, 84.), Hriszto Zlatinszki (Alekszander Tonev, a szünetben), Emil Gargorov (Veszelin Minev, 63.) – Ivelin Popov

 

    I. félidő:
———-
5. perc: Dzsudzsák jobb oldali beadását Szalai öt méterről fejelte a jobb kapufára.
42. perc: Pintér 22 méteres lövését követően Szalai a bolgár kaputól tíz méterre lekezelte a labdát, majd egy fordulás után jobbal a jobb sarokba bombázta (1-0).

 

    II. félidő:
———–
86. perc: Dzakov átadását Bozsinov üresen kapta a magyar kaputól 11 méterre, a bolgár csatár pedig a kapu bal oldalába lőtt (1-1).
Kiegyenlített játékot hozott a mérkőzés első félideje. Többnyire a mezőnyben küzdöttek egymással a csapatok, a kapuk csak ritkán forogtak veszélyben. Ennek ellenére Egervári Sándor csapata térhetett előnnyel a szünetre, ugyanis a sérülését követően több mint egy évvel ismét a válogatottban szereplő Szalai Ádám némileg szerencsés körülmények között ugyan, de a hálóba talált.

A második félidőben jobbára a bolgár válogatott akarata érvényesült: a vendégek három alkalommal is egy az egyben vezethették a labdát Bogdánra, a magyar kapus egyszer bravúrral hárított, két alkalommal pedig mellé lőttek a bolgárok. A negyedik esetben már nem volt kegyelem, Bozsinov magabiztosan értékesítette ziccerét, ezzel kialakult az 1-1-es végeredmény.

 

    Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
———————————————————-
“Nem tudtuk megismételni az elmúlt évi jó teljesítményünket, ennek több oka is van. Egyrészt nagyon jó bolgár csapattal találkoztunk, amely várakozáson felül teljesített. Nálunk olyan játékosok is szerepeltek, akiknek idén ez volt az első tétmérkőzésük, így érthetően nem voltak csúcsformában. Az első félidőben megvoltak a lehetőségeink, hogy a magunk javára eldöntsük a találkozót, de ezzel nem tudtunk élni, a második játékrész végére fölénk kerekedett a vendégcsapat és Bogdán bravúrjai kellettek a döntetlenhez.”

 

    Ljuboslav Penev, a bolgár válogatott szövetségi kapitánya:
———————————————————-
“A mérkőzés első felében sok hiba volt a játékunkban, a második félidőre viszont sikerült ezen változtatni, ekkor már jól játszottunk, sőt, néhány futballistám kiváló teljesítményt nyújtott. Sajnálom, hogy nem tudtunk még egy-két gólt lőni, de remélem, a közeljövőben már ez is sikerülni fog.”

 

Király beállította Grosics csúcsát, lehagyta Puskást

Király Gábor a Bulgária elleni barátságos mérkőzésen a 84. percben csereként beállva 86. alkalommal öltötte magára szerdán a magyar labdarúgó-válogatott mezét, ezzel az 1860 München légiósa a kapusok rangsorában beérte az élen álló Grosics Gyulát, a legendás Aranycsapat játékosát.

A 35 éves Király – aki így lehagyta Puskás Ferencet – 1998-ban, Bicskei Bertalan kapitánykodása alatt mutatkozott be a válogatottban (Ausztria-Magyarország 2-3), és egészen a Máltán elszenvedett 2006-os “történelmi” vereségig gyakorlatilag első számú kapus volt, ezt követően azonban közel három évet kellett várnia az újabb meghívóra.

Egervári Sándor irányítása alatt ismét az ő nevével kezdődött a magyar csapat összeállítása, így a legutóbbi Európa-bajnoki selejtezők során is meghatározó játékos volt.

A válogatottban legtöbbször szerepelt magyar futballisták:
———————————————————-
1. Bozsik József (1947–1962) 101 alkalommal
2. Fazekas László (1968–1983) 92
3. Grosics Gyula (1947–1962) és Király Gábor (1998-) 86-86
5. Puskás Ferenc (1945–1956) 85
6. Garaba Imre (1980–1991) 82
7. Mátrai Sándor (1956–1967) 81
8. Sipos Ferenc (1957–1966) 77
9. Fenyvesi Máté (1954–1966), Bene Ferenc (1962–1979) és Bálint László (1972–1982) 76-76

Juhász Roland (4) vezeti a labdát Valentin Iliev mellett a Magyarország-Bulgária barátságos labdarúgó mérkőzésen a győri Rába ETO Stadionjában. MTI Fotó: Illyés Tibor

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.