A Mount Everest magasságának végleges megállapításához nemzetközi segítséget kér Nepál

Nemzetközi segítséget kér Nepál ahhoz, hogy végre hivatalosan megállapítsák a Csomolungma (Mount Everest) magasságát – írja a BBC (http://www.bbc.co.uk).

 

Radhanath Szikdar indiai matematikus 1852-ben állapította meg először, hogy a Csomolungma a világ legmagasabb hegye. Az első mérést 1856-ban végezték, amikor 8840 métert jelentettek be. Csaknem egy évszázaddal később, 1955-ben elvégzett indiai mérések 8848 méteres eredményt adtak. 1999-ben az amerikai National Geographic Society expedíciója egy GPS-egységet állított a legmagasabb sziklára, amellyel 8850 méteres magasságot kaptak. Kínaiak 2005-ben mérték meg a Csomolungma magasságát, amely 8844 méteres eredményt adott. A nepáliak 2010-ben 8848 métert mértek.

Nepál részéről az igény annak nyomán merült fel, hogy a kínaiak 4 méterrel “csökkentették” a Csomolungma magasságát, ugyanis számításaik során csak a sziklákat vették figyelembe, a rajtuk lévő több méter havat és jeget nem. Geológusok viszont arra mutatnak rá, hogy a Mount Everest fiatal hegy, a tektonikai lemezek mozgása miatt évenként 3-5 milliméterrel nő és évi 27 milliméterrel mozdul el északkelet felé.

Mint Krisna Radzs, a nepáli földtani szolgálat vezetője kiemelte, a nemzetközi segítséggel végre megállapíthatnák a “Föld istenasszonyának” valódi magasságát. A projektet három évvel ezelőtt dolgozták ki, de a végrehajtásnak egyaránt vannak pénzügyi és műszaki akadályai.

“Nem rendelkezünk például olyan berendezésekkel, amelyek mínusz 45-Celsius foknál is működőképesek lennének” – mutatott rá Krisna Radzs.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.