2014-ben piacra kerülhet a Richter originális gyógyszere

Elemzők szerint legkorábban 2014-ben kerülhet piacra a Richter originális fejlesztésű, antipszichotikus gyógyszere, amely több milliárd dolláros bevételt is hozhat a magyar gyógyszergyárnak. A Richter keddi bejelentését a cariprazine-nal végzett klinikai vizsgálatok pozitív eredményéről a szakemberek rendkívül pozitívnak értékelik a társaság jövőbeli növekedési kilátásaira nézve.

 

A Richter Gedeon Nyrt. és az amerikai Forest Laboratories pozitív előzetes eredményeket tett közzé a közös fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítmény, a cariprazine (RGH-188) két, fázis III vizsgálatáról a skizofrénia kezelésének vonatkozásában. A hatóanyaggal négyféle indikációban folynak vizsgálatok. A legeredményesebbnek a skizofrénia és a bipoláris mánia gyógyításában mutatkozik a szer, ezeken a területeken három-három pozitív eredményű, 3-as fázisú klinikai teszttel rendelkezik a két társaság. Ezek alapján mindkét indikációban elindulhat az egyesült államokbeli törzskönyvezési folyamat.

A Richter egy nappal korábban jelentette be, hogy a méhmióma kezelésére szolgáló – szintén originális – Esmya tabletta forgalomba hozatali engedélyt kapott az Európai Unióban.

A Richter részvényei kedden a bejelentés után 4,8 százalékkal, 39.845 forintig drágultak. Később mérséklődött a nyereségük, de a Richter így is messze a legjobban teljesítő papír volt a keddi tőzsdenapon.

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője kiemelte, hogy a mostani lezárt kutatási fázis után a Richter az idei év vége felé további “mérföldkő” bevételhez juthat a Foresttől az eddigi fizetésekhez hasonló nagyságrendben, ami becslése szerint 10-15 millió dollárt tesz ki.

Az elemző szerint az RGH-188 készítmény legkorábban 2014 elején kerülhet piacra, először az Egyesült Államokban, míg Nyugat-Európában előreláthatólag egy évvel később, 2015-ben. A készítmény szabadalmi védettsége 2024-ig tart.

Pálffy Gergely, a KBC Equitas gyógyszeripari elemzője szerint is jó esetben 2014-ben már piacra kerülhet az új gyógyszer, amiből a Richternek akár több milliárd dolláros bevétele is lehet.

Mindkét elemző felhívta figyelmet arra a kockázatra, hogy mire az RGH-188 piacra kerül, számos versenytárs szabadalma lejár. Ez azzal járhat, hogy a megjelenő új generikus készítmények letörik az árat, vagyis szűkülhet a termék piaca.

Vágó Attila szerint a négy indikáció együttes piaca megközelítőleg 20 milliárd dollár ma az Egyesült Államokban és mintegy 22 milliárd dollár globálisan.

Pálffy Gergely azt írta: a pszichotikus betegségek amerikai piacát elemzők nagyjából 14 milliárd dollárra becsülik, s a bevétel 70 százalékát a skizofrénia elleni szerek adják. Ehhez adódhat hozzá a mintegy 4 milliárd dolláros európai piac is.

A Concorde elemzője arra számít, hogy a Richter várhatóan társulni törekszik majd más gyógyszergyárakkal az RGH-188 piacra vitelében, ha az értékesítés elindul Nyugat-Európában, ahol a társaság nem rendelkezik saját értékesítési csatornával. Emlékeztetett, hogy a Forest birtokolja a kizárólagos értékesítési jogokat az Egyesült Államokban és Kanadában, a Mitsubishi Tanabe Japánban, míg a Richter rendelkezik majd a jogokkal a világ többi részén. A Forest jogdíjat (royalty) fog fizetni a Richternek az egyesült államokbeli és kanadai értékesítés után és a Richtertől vásárolja majd a hatóanyagot.

Vágó Attila szerint a Richter két közzététele – a pozitív klinikai tesztről, valamint az Esmya forgalomba hozatali engedélyéről – egyértelműen bizonyítja, hogy a társaság képes sikereket elérni az originális kutatások területén, és jó úton halad afelé, hogy elismert generikus gyártóból speciális gyógyszercéggé váljon. A kutatási eredmények lehetővé teszik a társaság számára, hogy olyan piaci résekbe lépjen be, ahol az elért jövedelmezőség jó eséllyel kompenzálja a hagyományos generikus üzletágából származó bevételek elmaradását.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.