Az idén felgyorsul az egészségügyi rendszer átalakítása – Budaörs is érintett

A nyugat-közép-magyarországi egészségügyi ellátórendszerhez kerül  Pest megyéből a budaörsi és az érdi kistérség, a főváros I., II., XI., XII., valamint XXII. kerülete, Fejér megye egésze.

A  (GYEMSZI) főigazgatója szerint mihamarabb egységesíteni kell az egészségügyi ellátórendszert, ha gyorsan akarnak eredményeket, és minél többet szeretnének megtakarítani; Török Krisztina erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az egészségügyi intézmények az önkormányzatoktól több lépcsőben központi kézbe kerülnek.

A főigazgató az interjúban annak a véleményének adott hangot, hogy a fővárosi és a megyei kórházak átadás-átvétele zökkenőmentes volt. A következő időszakban – fél éven belül – az aktív ellátó intézmények, majd év végéig a járóbeteg-ellátó intézmények is központi kézbe kerülnek. Mindeközben május elsejével kezdetét veszi az új, térségi alapon szerveződő egészségügyi ellátás, amelyhez kapcsolódóan fokozatosan elindulnak a térségi várólisták is – sorolta Török Krisztina, kiemelve, hogy a május elsejei átalakulás csak az első lépés.
A végső cél, hogy a térségek hatékonyan működjenek, mindenki a saját térségében kapja meg a számára szükséges szintű és színvonalú ellátást – hangsúlyozta.
A hosszú távú cél az, hogy minden olyan ellátást, amelynek nem kell feltétlenül a fekvőbeteg-ellátáshoz kötődnie, “eltolják” a járóbeteg-ellátás irányába. Ennek részeként a tervezhető várólistás ellátásokra – mint a szemműtét, vagy a csípőprotézis műtét – fokozatosan kiépítik a térségi várólistás rendszert. Ez azt jelenti, hogy a beteg nem egy adott intézmény, hanem az adott térségi várólistára kerül fel. A térségen belül a beteg választhatja majd ki, hogy melyik intézményben szeretné megműttetni magát.

Mint a főigazgató kifejtette: a térségi rendszer kialakításának legfontosabb ismérve az volt, hogy pontosan lássák a betegek szokásait, hol milyen ellátást vesznek igénybe, és ennek megfelelően alakítják az ellátórendszert. A nyolc térség kialakítása, a határok meghúzása ez alapján történt. A térségi felosztást egy múlt év végén megjelent kormányrendelet rögzíti.

A főigazgató a sajtóban szinte naponta felvetődő kórházbezárási tervekre reagálva elmondta: egészségügyi ellátóhely nem zár be, legfeljebb profiltisztítás történik. Az intézményvezetőkkel több körben egyeztettek, illetve egyeztetnek folyamatosan. Az egészségügyi struktúra átalakításában mind a térségi ellátásszervezés, mind a funkcionális integráció kapcsán, a hatékonyság mellett, a biztonságos betegellátás a legfontosabb szempont – hangsúlyozta. Vannak olyan területek, amelyeknél a biztonságos ellátáshoz bizonyos társszakmák jelenlétére is szükség van. Ahhoz például, hogy egy szülés során a szülő nő és gyermeke is teljes biztonságban legyen az adott intézményben, a szülészet mellett korszerű gyermekgyógyászatnak is lennie kell – fűzte hozzá.
A biztonságos betegellátás garantálása érdekében vannak intézmények, amelyek váltanak, bizonyos ellátást leadnak, míg másban fejleszteni fognak – magyarázta. Az ennek megvalósításához szükséges pályázati menetrendet már ki is dolgozták, hamarosan megjelennek az első kiírások.
A főigazgató azt mondta, az egyes intézmények tudják, miként alakul a jövőjük. Az egészségügyi struktúra átalakítása tehát ebben az évben felgyorsul, a GYEMSZI-ben pedig azon dolgoznak, hogy minél előbb egységes legyen és hatékonyan működjön az egészségügyi ellátó rendszer – mondta Török Krisztina.

Forrás: Magyar Távirati Iroda

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.