Állami fenntartásba kerülnek a Budaörsi oktatási intézmények

2013. január 1-jétől az új -A nemzeti köznevelésről szóló- törvény értelmében, a települési önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülnek, az önkormányzatok köznevelési szerződés keretében vállalhatják az intézmények működtetését. Ez érinti a városban működő összes általános- és középiskolát. Az óvodákat továbbra is Budaörs fogja fenntartani.

Jelenleg a városban üzemelő oktatási intézmények többsége kistérségi fenntartásban van. Ennek következtében évente körülbelül 800 millió Ft-ot spórol Budaörs. Az új köznevelési törvényben nincs szó kistérségi fenntartásról. Így valószínűleg a budaörsi intézmények is állami fenntartásba kerülnek.

A városnak lesz arra lehetősége a köznevelési szerződés keretein belül, hogy visszavegye az oktatási intézményeket, de ez esetben nem igényelhet állami támogatást, kivéve épület fejlesztésre. A köznevelési szerzõdés keretében a települési önkormányzatnak vállalnia kell a pedagógusok bérének és az intézmény működési költségeinek finanszírozását. Továbbá az önkormányzat garantálja az átvett intézmény épülete állagának megóvását, az állagmegóváson túl jelentkezõ rekonstrukciós, fejlesztési költségek fedezése már nem kötelessége, de ehhez az állam pályázati úton támogatást nyújt.

Szintén 2013-tól a korábban önkormányzati fenntartású intézmények vezetőinek megbízása  az oktatásért felelős miniszter feladata lesz.

Budaörsnek továbbra is lesz ráhatása az oktatási és nevelési intézmények működésére. A kormányhivatal a helyi önkormányzatok véleményének kikérésével és közreműködésével feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és köznevelés-fejlesztési tervet készít.  A települési önkormányzat a köznevelés-fejlesztési tervhez adott álláspontjának kialakításához beszerzi a városban működő oktatási intézmények nevelőtestületeinek, valamint szülõi és diákszervezeteinek véleményét.
A kormányhivatal a köznevelés-fejlesztési tervet legalább ötévente értékeli és szükség szerint módosítja.

 

Folyt köv.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.