Vona Gábor: “nem vagyunk demokraták”

“Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk” – mondta pártja eszmeiségéről Vona Gábor pártelnök szombaton a Jobbik évindító rendezvényén Budapesten.

“Szellemi centrumuk” nem az osztályhatalom, nem az államhatalom és nem a faji alapokon nyugvó hatalom, de a pénz és a szellemi tőke sem, és nem tagjai annak a demokrata eszmeiségnek, amellyé “az mára züllött” – jelentette ki. A gazdasági világválság a liberális demokráciák válsága is – mondta a pártelnök, aki a “következő egy-két évtizedben” elkerülhetetlennek lát egy fegyveres konfliktust. Akkor “nem az fog számítani, hogy ki milyen szervezethez tartozik, hanem milyen közösség része, ezért a Jobbiknak kötelessége a magyar társadalom önvédelmi, önszerveződési és önfenntartási képességének javítása – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a nyugati világot és Magyarország többi politikai erejét is átható “materialista, ultraliberális” eszmeiséggel szemben “tűzzel-vassal” tiltani fogja az elhajlást és az “ellenségeinkkel való megalkuvást”.

“A saját sorainkat is tisztítani és rendezni kell (…), a politikusainknak is meg kell érteniük, hogy nem kompromisszumok keresése a dolguk, hanem harc, harc és harc, és ezzel a nemzet-, ember- és istenellenes rendszerrel kompromisszumot nem fogunk kötni” – fogalmazott Vona Gábor.

Pártja legfontosabb céljának azt nevezte, hogy olyan eszmeiséggel kell áthatniuk a magyar társadalmat, amely kényszerítő erővel bír. Szerinte jó úton járnak, mivel a kormány a Jobbik több javaslatát is beépítette intézkedései közé, vagyis “a Jobbik eszmeisége képes irányítani még a kétharmados kormányt is”. Példaként említette azt is, hogy az egy héttel ezelőtti Békemenet résztvevői a “Nem leszünk gyarmat” jelszó alatt vonultak fel, amit elsőként a Jobbik hangoztatott.

Vona Gábor a többezres – párttagokból, szimpatizánsokból és meghívottakból, jobbára fiatalokból álló, nemzetiszínű és jobbikos zászlókat lengető – hallgatósága előtt tartott csaknem másfél órás beszédében hosszan beszélt a kormány gazdasági szabadságharcának bukásáról. Szerinte a kudarcnak négy oka van: a Fidesz maga, amely “szélsőséges liberális” gyökerei miatt alkalmatlan egy ilyen szabadságharc lefolytatására; a rossz intézkedések az egykulcsos adóval és az államadósság minden áron való csökkentésével; a társadalmi egység szétesése és az ország külpolitikai elszigetelődése.

Magyarország mára a “világ gyenge láncszeme” lett, ami azonban nem fogható a világgazdasági válságra és a szocialista kormányok örökségére, “ebben igenis Orbán Viktor is ludas” – jelentette ki a pártelnök.

A Békemenetről szólva Vona Gábor hangsúlyozta: komoly jelzés volt, hogy a kabinet mögött sokan állnak, de a résztvevők kilencven százaléka idős ember volt, így ezt nem lehet társadalmi egységnek nevezni. Szerinte egy valódi gazdasági szabadságharc mögé pártállástól függetlenül minden nemzeti érzésű ember fel tudna sorakozni, de ennek az egységnek a lehetőségét “a kormány verte szét”, amikor intézkedéseivel egymás ellen fordította a társadalmi csoportokat. Hozzátette: ha ezekkel a lépésekkel és ezzel a háttérrel komolyan gondolták a gazdasági szabadságharcot, akkor dilettánsok, ha pedig nem, és csak kommunikációs akció volt, akkor aljasok.

Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik szerint valódi gazdasági szabadságharcra van szükség – az egykulcsos adó helyett egy progresszív, igazságosabb, családi szempontokat érvényesítő és az értékteremtő munkát kedvezményekkel támogató adórendszerrel, az államadósság újratárgyalásával, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar talpra állításával.

A Jobbik elnöke külpolitikai fordulatot is sürgetett: szerinte Magyarország a jelenlegi EU keretein belül nem fog megerősödni. Pártja nem akarja Európából kivezetni az országot, hanem a klasszikus európai értékek mentén szervezné újjá Magyarországot, és Európában is ezért harcolna. A pártelnök megismételte, hogy népszavazásra volna szükség Magyarország uniós tagságáról. Szerinte csak papíron kapunk több pénzt az uniótól, mint amennyit befizetünk, mert a támogatások ráfordításának megkötése, a vámbevételek kiesése, a tőke szabad áramlása, a támogatások önrésze és a nemzetgazdasági helyett a nyugati érdekek céljait szolgáló felhasználás összességében rontja Magyarország helyzetét.

“A gazdasági mellett politikai gyarmattá is válunk, és Magyarországnak annyi önállósága maradt, mint egy államnak az Egyesült Államokon belül” – fogalmazott Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint ha továbbra is az EU tagja marad Magyarország, akkor a folyamatos megszorításokkal és a tőke kiszivattyúzásával még rosszabb helyzetbe kerül, hogy aztán már azért ne léphessen ki az unióból, mert nem lesz képes önállóan megállni a lábán.

Szerinte ezzel szemben valódi keleti fordulatra van szükség, elsősorban Törökország és Oroszország felé, mert velük érdemi és mindkét félnek előnyös gazdasági együttműködés alakítható ki.

A belpolitikával kapcsolatban Vona Gábor úgy fogalmazott: a balliberális oldalnak jelenleg nincs vezető pártja. Szerinte az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferenc “gátlástalan, hataloméhes, cinikus, ultraliberális, hazug, áruló és nem is igazán normális”, az MSZP-ben a “retró-szakasz és a Kádár-jugendek” csatáznak, az LMP pedig hamarosan “feloldódik abban a balliberális pocsolyában, amelyből érkezett”.

A kormány célja nem az ország, hanem a Fidesz megerősítése, és mára ki lehet mondani, hogy a Gyurcsány- és az Orbán-kormányok egymás után, különböző eszközökkel, de közösen tönkretették az országot – jelentette ki Vona Gábor.

A párt nagyjából ötórás évnyitó rendezvényén, a Sportmax 2 csarnokban Vona Gábor nagy tetszéssel fogadott beszéde előtt és után kulturális programok, néptánc- és népzene-bemutatók, szavalatok szórakoztatták a résztvevőket, zárásként pedig az Ismerős Arcok zenekar adott koncertet.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed