Beperelték az amerikai kormányt a bálnák pusztulásában játszott szerepe miatt

Természetvédők beperelték az amerikai kormányt, mert indoklásuk szerint az ország nyugati partjainál tartott haditengerészeti gyakorlatozás komoly fenyegetést jelent a Csendes-óceánban élő veszélyeztetett tengeri fajokra, köztük a kardszárnyú delfinekre.

A Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat (NMFS) ellen csütörtökön benyújtott kereset egy hosszú ideje tartó csatározás legújabb mérföldköve. A környezetvédők már jó ideje azért küzdenek, hogy az amerikai haditengerészet ne tarthasson gyakorlatozást a “biológiailag veszélyeztetett térségekben” a bálnák vadászati és szaporodási időszakában.

Indoklásuk szerint a gyakorlatsorozatoknál használt hanglokátorok zaja megzavarhatja és akár a halálukat is okozhatja az olyan veszélyeztetett tengeri állatoknak, mint a kardszárnyú delfinek (Orcinus orca) és a kék bálnák (Balaenoptera musculus) – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

Az aktivisták csoportja a természetvédelmet érintő jogi ügyekre specializálódott Earthjustice nevű ügyvédi iroda vezetésével nyújtotta be keresetét, amelyben arra kéri a szolgálatot, hogy vizsgálja felül azt a 2010-es döntését, amelyben támogatta a haditengerészet gyakorlatozását a Kaliforniától egészen a kanadai határig terjedő vizeken.

Az amerikai haditengerészet, és az NMFS sem nyilatkozott egyelőre a keresettel kapcsolatban. A természetvédők legnagyobb bánatára az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 2008-ban úgy határozott, hogy a dél-kaliforniai partoknál tartott hanglokátoros haditengerészeti gyakorlatozás során nem kell figyelembe venni a tengeri élőlények védelmét biztosító szabályozásokat.

Comments Closed