A német sajtó az IMF jelentéséről, Magyarország átalakításáról, volt nagykövet levele svájci lapban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról szóló jelentéséről írt szombati számában, az n-tv német hírtelevízió honlapján pedig Magyarország átalakulásáról jelent meg elemzés, míg a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap egy volt magyar nagykövet olvasói levelét közölte.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a Nemzetközi Valutaalap (IMF) országjelentését ismertető rövid beszámolójában kiemelte, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet “a nemzeti konzervatív” kormányt szigorúbb takarékoskodásra és gazdaságpolitikai irányváltásra “szorítja”.  A lap megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg “20 milliárd euróig terjedő nagyságú segítséget próbál szerezni az IMF-től és az EU-tól “.

Az n-tv német országos hírtelevízió honlapján Orbán jobboldali keresztes hadjárata címmel jelent meg elemzés. A szerző, Jan Gänger írásában kiemelte: a miniszterelnök az országátalakító munkát egy jobboldali irányultságú, nacionalista program alapján végzi, amely “a Fidesz-diktatúra” felé tolja el Magyarországot. Az EU igyekszik “megakadályozni a legrosszabbat, de valószínűleg túl későn lép közbe” – írta a szerző, megjegyezve, hogy miközben az EU-ban erősödnek a “demokrácia leépítését” bíráló hangok, Orbán “bebetonozza a saját ‘rendszerváltását’, (…) ezen pedig lényegében az EU által megindított kötelességszegési eljárások sem tudnak változtatni”.
http://www.n-tv.de/politik/Orbans-rechter-Kreuzzug-article5333361.html

A svájci Neue Zürcher Zeitung (NZZ) nemzetközi kiadása Tar Pál volt washingtoni és vatikáni magyar nagykövet olvasói levelét közölte.

A volt diplomata annak a nézetének adott hangot, hogy az NZZ kiegyensúlyozatlan képet ad Magyarországról. A lap az ellenzék képviselőit szóhoz engedi jutni és visszaadja az Orbán-kormányról szóló negatív kijelentéseiket, de sem a kormány, sem kormánybarát lapok vagy értelmiségi körök kijelentéseinek nem ad teret – írta. Tar Pál úgy látja, a lap “kettős mércével mér”, amikor a tüntetésekről számolt be. Úgy fogalmazott, a hétfői kiadásban az NZZ “elhallgatta” a kormány melletti előző napi budapesti tüntetést, ezzel szemben a – mint fogalmazott – “aránytalanul kisebb” ellenzéki tüntetés az Operaház előtt “hosszú tudósítást ért meg” a lapnak.

“Az NZZ-t liberális-konzervatív lapként ismerjük, és most mégis a nyugati baloldali sajtóval és a magyarországi posztkommunista baloldallal legnagyobb egyetértésben démonizálja a demokratikusan, kétharmados többséggel megválasztott Orbán-kormányt” – írta Tar Pál a svájci világlapban megjelent levelében.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed