Csáky Pál: nincs keresnivalójuk a közéletben a Gorilla-ügyben érintett pártvezetőknek

Hitelüket vesztették azok a pártvezetők, akik érintettek a Gorilla-dossziéban – jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának egykori elnöke, Csáky Pál a Szabad Újság szerdai számában megjelent interjúban.

“Akik érintettek, akár csak olyan szinten is, hogy titkosszolgálati jelentés van róluk, hitelüket vesztették. Ezért úgy gondolom, hogy ezek után Dzurindának, Ficónak, Bugárnak és Hrusovskynak sincs már keresnivalója a közéletben” – mondta el a lapinterjúban Csáky, az ügy kapcsán érintett szlovákiai politikai pártok vezetőire utalva (Mikulás Dzurinda az SDKÚ elnöke, Robert Fico az Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Bugár Béla a Most-Híd, Pavol Hrusovsky pedig a Kereszténydemokrata Mozgalom vezetője). Hozzátette, egy pártelnök akkor is felel pártjáért, ha saját maga személyesen nem vett részt a Gorilla-dossziéban említett kétes tranzakciókban.

A Magyar Koalíció Pártjának választási listáján senki sincs, akiről említés esne a Gorilla-aktában, nyilatkozta szerdán az Új Szónak Berényi József, az MKP elnöke. “Ez nem mondható el más, régóta működő pártról vagy a régóta tevékenykedő politikusok által létrehozott pártról” – tette hozzá Berényi.

Az úgynevezett Gorilla-dosszié 2011 karácsonya előtt került nyilvánosságra és a rendszerváltás utáni Szlovákia legnagyobb közéleti botrányává vált. Az irat, amely a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) által 2005 és 2006 között végzett lehallgatások leirataira alapozódik, a politikai és gazdasági élet befolyásos szereplőinek összefonódásáról és állítólagos korrupciós ügyeikről szól. Bár a dossziéban szereplő információkat teljes mértékben továbbra sem sikerült bizonyítani, azok hitelességét már többen megerősítették, köztük Daniel Lipsic belügyminiszter is.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed