Az aranyvakondfélék az első ismert “szivárványos” emlősök

Az aranyvakondfélék (Chrysochloridae) az első ismert “szivárványos” emlősök – derítették ki amerikai kutatók, akik a Royal Society Biology Letters legújabb számában tették közzé tanulmányukat.

Az Afrika déli részén honos aprócska, 8-20 centiméteres emlősök a rovarevők (Insectivora) családjába tartoznak, és föld alatti életmódot folytatnak. Az Akroni Egyetem kutatói Matthew Shawkey docens irányításával az aranyvakondfélék négy fajának tömött bundájából téptek ki szőrszálakat, amelyeket pásztázó és transzmissziós elektronmikroszkóp segítségével vizsgáltak – olvasható a tanulmányt ismertető Discovery News (http://news.discovery.com) tudományos hírportálon.

Mint kiderült, az aranyvakondfélék tömött bundája több rétegből áll, és a kutatók azt is megállapították, hogy a szőrszálaknak “ellapított” alakjuk van, ennek köszönhetően az állatok bundája sima felületet képez, amely visszatükrözi a fényt. Optikai modellezés segítségével kimutatták, hogy a bunda rétegei reflektorként működnek, amely a fénnyel való interferálódás (a sugarak erősítik vagy gyengítik egymást) során hozza létre a különböző színeket. A rétegek vastagságának és számuk függvényében változik az állat színárnyalata.

A kutatások azt is kiderítették, hogy az aranyvakondokfélék teljesen vakok, így joggal merül fel a kérdés, hogy a látásuktól megfosztott állatoknál mi célt szolgál a színpompás bunda.

A Chrysochloridae ősei még láttak, így a szivárványos bunda a múlt öröksége lehet. A másik lehetséges magyarázat, hogy az aranyvakondfélék “figyelemfelkeltő” bundájukkal akarják elriasztani a látó ragadozókat, ám mivel az állatok nem mérgezők, ez a feltevés sem helytálló.

Matthew Shawkey meggyőződése szerint a “szivárványos” szőrzet csupán “melléktermék”, ugyanis sima, áramvonalas bundájuknak köszönhetően az állatok a földalatti járatokban kisebb turbulenciát okoznak, ezáltal könnyebb közlekedniük.

“Az aranyvakondok esetében a színnek nincs kommunikációs szerepe, csupán mellékesen alakult ki” – fogalmazott Shawkey.

Comments Closed