Szuperbaktériumokat ölő fertőtlenítőt állítottak elő izraeli kutatók

A szuperbaktériumokat is elpusztító, új fertőtlenítő folyadékot dolgoztak ki a Tel-Avivi Egyetem mikrobiolgóiai és immunológiai tanszékének szakemberei.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az emberiséget fenyegető három fő veszély közül az egyik a szinte valamennyi antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok terjedése. A súlyos fertőzések kockázatát fokozza, hogy ezek a kórokozók különösen a kórházakban és egyéb gyógyintézetekben szaporodnak, a jelenleg használt tisztítószerek által kiirthatatlanok. Az Egyesült Államokban évente átlag százezer kórházi halálesetnek ilyen jellegű fertőzés az oka.

Udi Quimron és munkatársai újszerű megoldást kerestek. Az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokat speciálisan kitenyésztett vírusokkal megfertőzik, ezáltal már nem képesek ellenállni a gyógyszeres kezelésnek. A módszer lényege, hogy ezek a vírusok bakteriofágok, vagyis megváltoztatják a baktériumok genetikai szerkezetét, amely ellenállóvá tette őket a gyógyszerekkel szemben.

A bakteriofágokat tartalmazó oldat az eddigi vizsgálatok adatai szerint minden eddig használatos folyékony tisztítószeres folyadékhoz hozzátehető. Ettől kezdve a fertőtlenítőszer bármilyen felszínen alkalmazva elpusztítja a kórokozókat, mert nem tudnak ellenállni az antibiotikumoknak. Az oldat könnyen előállítható, ugyanakkor nincs mérgező tulajdonsága.

A kutatók azt is hangsúlyozzák, hogy a bakteriofág oldat igen olcsó: egy liter csak néhány dollárba kerül.

A tanulmányt az Applied and Environmental Microbiology című szaklap közölte.

Comments Closed