Göncz Kinga visszautasította a KDNP-től kapott bírálatot

A Kereszténydemokrata Néppárt állításaival ellentétben Magyarországot a látszatdemokráciát építő Orbán-kormány áldozatának tekintik Európában – reagált kedden Göncz Kinga szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő a KDNP előző napi közleményére, amelyben azt írták, hogy a szocialista politikus “hazaáruló kijelentésével” méltatlanná vált Magyarország képviseletére, ezért követelték visszahívását.

“Azok a magyar választók, akik 2009-ben az uniós törvényhozásba juttattak, bizonyára éppúgy aggódnak a magyar demokrácia állapota miatt, mint jómagam. Ők azt várják, hogy képviselőik az európai értékeket tiszteletben tartva tevékenykedjenek Strasbourgban és Brüsszelben, és ne a magyar kormánypolitika propagandistáiként” – fogalmazott válaszközleményében Göncz Kinga.

A visszahívásra irányuló követelés alátámasztásául a hétfői KDNP-közlemény idézte Göncz Kingának azt az egyik internetes hírportálon megjelent nyilatkozatát, miszerint “iszonyú rossz” országunk polgáraként jelen lennie Brüsszelben, “szeretne végre egy nagyon unalmas országot képviselni az EP-ben, amilyen például Luxemburg.”

A kormánypárt felháborítónak minősítette Göncz King kijelentését, felszólította az MSZP-t, hogy haladéktalanul hívja vissza Göncz Kingát. A KDNP-közlemény szerint az utóbbi egy hét Európában megmutatta, Magyarország sikeres és izgalmas ország, amelynek képviselete minden hazaszerető magyart büszkeséggel töltene el.

“A kormánypártoknak a szabad sajtó, a szabad és független intézmények, a független igazságszolgáltatás ellen viselt ‘szabadságharca’ nem Magyarországot, hanem az Orbán-kormányt hozza kínos és védhetetlen helyzetbe a nemzetközi színtéren” – hangsúlyozta válaszában az EP-képviselő. Azt javasolta a KDNP-nek, hogy “vegye fel a kapcsolatot európai partnereivel, mert akkor megtapasztalja, hogy Magyarországot Európában egy tekintélyelvű, látszatdemokráciát építő kormány áldozatának tekintik”. Szerinte erről tanúskodik tucatnyi nemzetközi szervezetnek – többek között az ENSZ-nek, az Európa Tanácsnak, az EBESZ-nek – az Orbán-kormány politikáját bíráló állásfoglalása és az Európai Parlamentben lezajlott viták.

Comments Closed