A németek kitelepítésére emlékezett Budaörs – VIDEÓ

A Magyarországi németek kitelepítése 1946 január 19-én Budaörsön kezdődött. Ekkor mentek az első vonatszerelvények az akkori Nyugat Németországba. 3 hét alatt a budaörsiek 60-65%-át kényszerítették otthonuk elhagyására.

A 10 ezer fős Budaörsről 6 ezer embert telepítettek ki, korábban 1944-ben 2-3 ezer Budaörsön élő sváb menekült a szovjet hadsereg elöl Németországba. Ezáltal a település lakosságának mintegy 90%-át veszítette el.

Január 22-én, a németek kitelepítésének 66. évfordulóján több megemlékezés volt Budaörsön. Az első a Nefelejcs utcai Ó Temetőben, a Magyarországi Németek Elűzésének Országos Emlékműjénél volt, ahol koszorúkkal és virágokkal fejezték ki kegyeletüket a résztvevők.

Ezután a Római- Katolikus templomban tartott német nyelvű szentmisét Varga János plébános.

A megemlékezés a Szent Vince óvodánál folytatódott. Beszédet mondott Ritter Imre a Budaörsi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Wittinghoff Tamás polgármester. Az ünnepségen többek között Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, valamint a két alpolgármester Molnár Gábor és Török István is jelen volt.

Délután a Mindszenty József Római Katolikus Általános Iskolában Norbert Riedl, A Budaörsiek A Régi És Új Hazában című, 1960 és 63 között készült dokumentumfilmjét mutatták be újra. A vetítésen a film készítője Norbert Riedl is részt vett. Ő gyermekként élte meg a kitelepítést.

A Budaörsről kitelepítettek élete, tragédiája és hazaszeretete:

Ezek a gondolatok jellemzik Steinhauser Klára, magyar és német nyelvű, Régi Budaörsi Családok című könyvének III. kötetét. A könyv gerincét 25 Budaörsről kitelepített család története alkotja. Steinhauser Klára a családok budaörsi és az elűzetés utáni életéről is ír könyvében. Az írónak több évébe telt mire sikerült összegyűjtenie az információkat. A könyvet a Heimatmuseum-ban lehet megvásárolni.

Comments Closed