Több száz varsói vett részt a Magyarországot támogató varsói szimpátiatüntetésen

Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésen kedden az Európai Bizottság varsói székháza előtt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselői szervezésében, s a tüntetők egy tiltakozó levelet is továbbítottak az EB elnökének.

A varsói uniós iroda előtt magyar és lengyel zászlókkal és a magyarokat támogató transzparensekkel sorakoztak fel a tüntetők. Többször elhangzott az “Isten áldd meg a magyart! Isten áldd meg Lengyelországot!”, és az “El a kezekkel Magyarországtól!” felhívás is.

Arkadiusz Czartoryski parlamenti képviselő felolvasta az EB elnökének írt levelet, melyben “egy szabad nemzetre és szabad országra gyakorolt nyomás ellen” szólaltak fel. A levelet öt ellenzéki törvényhozási képviselőn kívül a tüntetés több mint kétszáz résztvevője is aláírta, és a tiltakozást az EB varsói irodáján keresztül továbbították José Manuel Barroso bizottsági elnöknek.

Czartoryski hangsúlyozta, hogy “Magyarországnak elvitathatatlan joga saját fejlődési útjának megválasztása”. Szerinte a magyar jogszabályok módosítására vonatkozó követelések ellentmondásban vannak az uniós tagsági jogokkal. “Elképzelhetetlen, hogy az EB, amelynek nincs olyan demokratikus mandátuma, mint a magyar parlamentnek és a magyar kormánynak, pénzbírságokkal zsaroljon egy szabad országot” – mondta.

A tüntetésen Stanislaw Pieta, Maks Kraczkowski és Artur Górski parlamenti képviselők is felszólaltak, s azt hangsúlyozták, hogy Lengyelország mindig számíthatott a magyarok támogatására. A lengyelek baráti üdvözletét és tolmácsolták a magyar nemzetnek, és biztosították, hogy kiállnak mellette.

Enhanced by Zemanta

Comments Closed