Semjén Zsolt: nincs ténybeli alapjuk a Magyarországot érő támadásoknak

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint azoknak az érveknek, amelyekkel Magyarországot támadják semmiféle ténybeli alapjuk nincsen.

A KDNP politikusa a Lánchíd rádió honlapjára hétfőn felkerült interjúban szólt arról is, hogy sokkal erősebben kellene válaszolni a Magyarországot ért gyalázkodásokra és rágalmakra, és az nem megy, hogy uniós politikusok olyan dolgokat kérnek számon, ami saját országukban sokkal durvábban van szabályozva.

Magyarországnak ugyanakkor az a racionális érdeke, hogy az unión belül érvényesítse nemzeti érdekeit – tette hozzá.

Semjén Zsolt azt is elmondta, hogy ő is rendkívül kritikus a brüsszeli bürokráciával, főleg akkor, amikor soha, senki által meg nem választott emberek ítélkeznek a szuverén nép által megválasztott kormányok felett. De a magyar nemzetnek józan, racionális szempontból mégiscsak az az érdeke, hogy az Európai Unión belül próbálja érvényesíteni a nemzeti érdekeit – hangsúlyozta.

Azzal kapcsolatban, amit Vona Gábor, a Jobbik elnöke mondott az unióból történő kilépésről, azt mondta: ez egy érzelmi reakció, de a kérdés az, hogy mi történik másnap. Hozzátette: miniszterként egyszerűen nem teheti meg azt, hogy érzelmi reakciói legyenek. Semjén Zsolt szerint két téveszme van, az egyik a balliberális oldalé, amely úgy tekint az Európai Unióra, mint a magyar történelem beteljesülésére és céljára. Ez egész egyszerűen egy tévedés – állapította meg. A magyar történelemnek önmagában van a célja, nem pedig valamilyen nemzetközi szervezetben. A másik tévedés pedig az, ami “érzelmi indulatból” ellenségesen viseltetnek például az Európai Unióval szemben – mutatott rá.

Ezt érzelmileg bizonyos szempontból megérti – folytatta, főleg, ha arra gondol, hogy érdekes módon ennek az uniónak nem volt probléma az, hogy Szlovákiában olyan nyelvtörvényt hoznak, hogy egy magyar orvos nem beszélhet magyarul a magyar asszisztensével vagy betegével. “Vagy a mélyen tisztelt Európai Unió nem érezte problémának, hogy Sólyom László köztársasági elnököt nem engedik be a schengeni határon belül Szlovákiába” – említett példákat.

Kiemelte: bizonyos érzelmi reakciókkal megértő az ember. Csak az a helyzet, hogy azt kell látnunk: “ha nincs Európai Unió, akkor mi van? Akkor hol vagyunk? A posztszovjet érdekszférában? Vagy az orosz érdekszféra és az unió között, a senki földjén?” – sorolta a kérdéseket az interjúban, amely a rádió Szabad Gondolat című műsorában hangzott el.

Kijelentette: a történelem színe előtt egyszerűen nem tehetik meg azt, hogy nem próbálják meg az ország szuverenitását megvédeni. Eközben az ellenzék egy része, amelyik nem a nemzeti szempontokat nézi, perverz módon látszólag ujjong annak, hogy Magyarország nehéz helyzetben van. Bizonyos szereplők esetén nem lehet nem látni az önelégült vigyort.

A miniszterelnök-helyettes szerint azoknak az érveknek, amelyekkel Magyarországot támadják, azoknak semmiféle ténybeli alapjuk nincsen. “Én nem gondolom azt, hogy presztízskérdést kéne csinálni egy törvény megváltoztatásából” – fogalmazott, hozzátéve: ahhoz, hogy valamit megváltoztassanak, két dolog  kell. Az egyik az, hogy mutassák meg: melyik törvény melyik paragrafusának melyik részét kifogásolják, és az miben ellentétes az Európai Unió bármelyik értékével. “Ilyen konkrét megfogalmazással én még nem találkoztam” – fűzte hozzá. Retorikai szinten ismétlik azt, amit a magyar ellenzék mond, és amit az európai balliberális oldal reggeltől estig imamalomszerűen ismétel. A másik pedig a kettős mérce. Ez elfogadhatatlan – jelentette ki.

Semjén Zsolt szerint az nem megy, hogy olyan európai uniós politikusok kérnek számon Magyarországon olyan dolgokat, akiknek az országában az adott kérdések sokkal durvábba,n vannak szabályozva. Példaként a médiatörvény vagy az egyházügyi törvény ügyét említette, hozzátéve: a helyzet az, hogy az unióban az egyházügyi szabályozás lényegesen szigorúbb, mint Magyarországon.

Szólt arról is, hogy szerinte sokkal erőteljesebben kellene válaszolni a Magyarországot ért gyalázkodásokra és rágalmakra. “Ha kell, ugyanúgy ahogy az ellenfeleink és ellenségeink megfizetnek újságírókat, nekünk is kellene elhelyeztetni cikkeket” – mondta. Kiemelte: személy szerint próbálja elérni azt is, hogy a határon túli magyarságból az, aki megfelelő pozícióban van, írjon cikkeket. Emellett a nagykövetségeknek is sokkal harcosabban kellene fellépniük, akár helyreigazítás és egyéb cikkek formájában.

A közelmúltbeli szlovákiai történések kapcsán rögzítette: a magyar állampolgársági törvényt nem fogják megváltoztatni. Azért nem, mert egyrészt akkor más is jöhetne azzal, hogy akkor az ő kedvéért is változtassuk meg, másrészt mert ez az állampolgársági törvény minden szempontnak megfelel – jelentette ki Semjén Zsolt.

Szólt arról is, hogy amikor ilyen szintű törvények vannak, mint a közoktatási, a felsőoktatási, az önkormányzati és az új alaptörvény, és amikor több törvényt hoztak, mint bármelyik évben 1990 óta, akkor aki azt mondja, hogy ebben nincsenek hibák, kapufák, mellérúgások, az nem kerek.

“Biztos, hogy millió és millió hibát követtünk el. De azt gondolom, hogy stratégiai jellegű vagy irányvonalbeli tévedés nem volt” – mondta.

Comments Closed