Óceánjáró balesete – a kapitány a hibás a Costa Crociere szerint

A kapitány felhatalmazás nélkül módosította az olaszországi Giglio szigeténél sziklára  futott óceánjáró  útvonalát Pier Luigi Foschi, a Costa Crociere hajózási társaság elnök-vezérigazgatója szerint, aki a balesetről  tartott genovai sajtótájékoztatón  többször  is  jelét adta megrendültségének.

“Francesco Schettino kapitány hibákat követett el. Önhatalmúlag hajtotta végre a semmilyen módon nem engedélyezett  manővert” – fogalmazott Pier Luigi Foschi. A Costa Crociere elnöke és egyben vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a hajózási társaság még nem ismeri az óceánjáró fekete dobozának információit, mivel ez az ügyészség birtokában van.

“A hajók számítógépen előre rögzített, műholdas műszerekkel ellenőrzött útvonalat követnek, ha erről letérnek, hang- és fényjelzés is értesít a veszélyről” – hangoztatta Foschi. Hozzátette, hogy  a Costa Crociere sértett félnek tartja magát. “Egyelőre nem döntöttünk arról, hogy jogi eljárást indítunk-e a kapitány ellen, megvárjuk a vizsgálat lezárását” – mondta.

Foschi több alkalommal könnyeivel küzdve nyilatkozott az olasz és külföldi újságíróknak. Kijelentette, hogy a Costa Concordia legénysége “hősként viselkedett”, mivel két óra alatt több mint négyezer embert tudott kimenekíteni a folyamatosan dűlő hajóról. “Mintha egy kisebb várost evakuáltak volna” – fogalmazott. “Az eltűntek között utasok és a személyzet tagjai is vannak” – erősítette meg.

Foschi hangsúlyozta, hogy a Costa Concordia korábban utasai evakuálási gyakorlaton vettek részt, kivéve azokat,  akik a legutolsó szárazföldi állomáson, Civitavecchiában szálltak fel a hajóra. A baleset az indulás után három és fél órával történt: “az utolsóként felszállt utasokat a kabinjukban sugárzott videó tájékoztatta a biztonsági tudnivalókról”.

Foschi elmondta, hogy a hajó elmozdítása előtt eltávolítják a duplafalú tartályban levő, 2300 tonna üzemanyagot, amelyből eddig semmi sem szivárgott a tengerbe. A roncsot és az utasok személyes tárgyait a hatóságok védik a tolvajoktól. Ami az utasok kártérítését illeti, Foschi kijelentette, hogy a Costa Crociera stabil anyagi háttérrel rendelkezik és biztos benne, hogy a kárvallottakkal kielégítő megoldást találnak.

A mentési munkálatok hétfőn meghatározatlan időre leálltak a megromlott időjárási viszonyok miatt. A túlélőket kereső búvárokat és tűzoltókat is eltávolították a hajóról.

Comments Closed