Phobos becsapódás – Katasztrófavédelem: vasárnap kora délután csapódik be az űrszonda

Vasárnap magyar idő szerint 14 óra 12 perckor éri el a Földet az orosz Phobos-Grunt űrszonda, de a becsapódás helye egyelőre ismeretlen – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az MTI-vel.

Bakondi György elmondta, hogy Oroszország budapesti nagykövetsége szombaton jegyzéket adott át az OKF-nek, amelyben tájékoztatott a műhold visszatéréséről. Hozzátette, hogy a becsapódás pontos helyét továbbra sem tudták megmondani.

Bakondi György közlése szerint az éjszakai, illetve a vasárnap kora délelőtti órákban állnak majd rendelkezésükre a végleges adatok, azután, ha szükséges, meg tudják tenni a lakosság védelme érdekében fontos intézkedéseket.

A Phobos-Grunt (Phobos-Talaj) űrszondát november 9-én Zenit hordozórakétával juttatták Föld körüli pályára Bajkonurból, hogy talajmintát vegyen a Mars nagyobbik holdjáról, a Phobosról, és a Földre szállítsa. Eddig ismeretlen okokból azonban a szonda automatikája nem reagált a hajtómű-indítási parancsokra, így Föld körüli pályán ragadt, nem tudott kilépni a bolygóközi térbe.

Az indításkor 14 tonnás szonda lezuhanó darabjainak teljes tömege mintegy kétszáz kilogramm lesz. Orosz szakemberek szerint nem kell attól tartani, hogy a szonda 7,5 tonnányi mérgező üzemanyaga a légkörbe kerül, mert alumíniumtartálya 100 kilométeres magasságban kilyukad, és tartalma elég.

Comments Closed