MNB: Madách-emlékérem és Magyarország feliratú érmesor

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) MAGYARORSZÁG felirattal ellátott 5, 10, 20, 50, 100 és 200 forintos címletű érméket, valamint 3000 forintos címletű ezüst emlékérmét is kibocsátott Madách Imre Az ember tragédiája című műve megjelenésének 150. évfordulója alkalmából – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az Országgyűlés által 2011. április 18-án elfogadott és január 1-jétől hatályos új alkotmány – Magyarország Alaptörvénye – szerint az ország hivatalos elnevezése a korábbi Magyar Köztársaság helyett Magyarország. Ezért készültek el az új érmék, amelyekből a pénzforgalomban nem lesz megtalálható minden címlet, mert az MNB csak a pénzforgalom és -készletezési szabályok által igényelt címletekből gyártat nagy szériában új érmét.

A teljes címletsor csak fokozatosan, akár több év alatt kerülhet ki a forgalomba.

Az első napi vereteket tartalmazó, verdefényes kivitelű érmesor azonban már megvásárolható. Az extra kivitelű, selyemfényes (BU) és tükörfényes (proof) forgalmi sorozatok az év folyamán – későbbi időpontban – jelennek meg – tudatta az intézmény.

A Madách-emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 20 gramm, átmérője 34 milliméter, a széle recézett. Összesen 6000 darab készülhet belőle, ebből 4000 darab különleges, proof-technológiával verhető.

A Szöllőssy Enikő tervezte emlékérem előlapján Madách Imre portréja, hátlapján pedig – a középmezőben – Az ember tragédiájához kapcsolódó jelenet ábrázolása látható: Ádám és Éva a Földgolyón áll, mögöttük Lucifer árnyszerű alakja magasodik, kitárt szárnyakkal.

Comments Closed