Szabadság Kör: maradéktalanul érvényesülnek Magyarországon az alapvető szabadságjogok

Teljességgel megalapozatlannak tartja a Szabadság Kör azokat a nemzetközi és hazai vádakat, amelyek kétségbe vonják a magyarországi véleménynyilvánítás szabadságát, a fékek és egyensúlyok rendszerének hatékony működését, a parlamenti ellenzék jogainak érvényesülését.

A Szabadság Kör – amelyet politikusok és közéleti személyiségek, mások mellett a fideszes Balog Zoltán, Szájer József és Hegedűs Zsuzsa szociológus alapítottak 2007-ben – csütörtökön juttatta el nyilatkozatát az MTI-hez, amelyben azt írta: mivel ma Magyarországon maradéktalanul érvényesülnek az alapvető szabadságjogok, ezért politikai hovatartozástól függetlenül arra szólítanak fel mindenkit, hogy “Magyarország érdekét szem előtt tartva” ítéljen el minden olyan kezdeményezést, amely megkérdőjelezi a magyar jogállamiságot, demokráciát, és “e valótlan állításokból kiindulva EU-s szankciókat sürget Magyarország ellen”.

Mindenkinek joga van a kabinetet vagy egyes kormányzati intézkedéseket kritizálni, azonban – ahogyan azt a Velencei Bizottság is megállapította – az új magyar alaptörvény a demokrácia, a jogállam és az alapjogok védelmének alapvető értékein nyugszik – közölték.

A szervezet hangsúlyozta azt is, hogy ma Magyarországon teljes mértékben érvényesül a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága. Az ellenzéki pártok és szervezetek szabadon szerveznek tüntetéseket, a kormánnyal szembeni sajtókritikák folyamatosak – tették hozzá, megjegyezve: amikor az alapvető szabadságjogok magyarországi érvényesüléséről van szó, nem szabad elfelejteni, hogy 2006-ban “a szocialista kormány irányítása alatt álló rendőrség brutálisan bántalmazta a békés ellenzéki tüntetőket – köztük egy ellenzéki országgyűlési képviselőt is, aki súlyos sérüléseket szenvedett a rendőri intézkedések következtében -, akkor a hasonló mértékű külföldi aggodalom mégis elmaradt”.

A fékek és ellensúlyok létét bizonyítja – folytatták -, hogy “a magyar Alkotmánybíróság a közelmúltban is számos, a parlament által elfogadott, nagy jelentőségű törvényt semmisített meg”, az alaptörvény pedig az eddigiekhez képest kibővítette a Költségvetési Tanács jogköreit, amely “a parlamenti többség ellensúlyaként jogosult megvétózni a költségvetést”.

“Felháborodva szereztünk tudomást arról, hogy mindezek ellenére az európai és magyarországi baloldal, balliberális véleményformálók azt követelik az Európai Uniótól, hogy súlyos szankciókat léptessen életbe Magyarországgal szemben, mely a tagállami jogok – és uniós források – felfüggesztésével járna. Ilyenre az európai közösség 60 éves történetében nem volt példa, ezért még az ezzel való fenyegetést is teljesen elfogadhatatlannak és megalapozatlannak, mind Magyarország, mind az EU jövője szempontjából rendkívül károsnak tartjuk” – írta a Szabadság Kör, kiemelve: fontosnak tartják azt is, hogy egyes törvények konkrét, megalapozott kritikája esetén a magyar Országgyűlés mérlegelje az Európai Bizottság szakértői által javasolt módosítások lehetőségét.

“A Szabadság Kör civil személyek, közéleti személyiségek, politikusok kötöttségektől mentes tömörülése, amely a szabadságjogokat Magyarországon ért támadásokra való tekintettel, a szabadságjogok következetes, megalkuvás nélküli politikai képviseletét tűzte zászlajára” – zárták nyilatkozatukat.

A Szabadság Kör tavaly egyebek mellett azzal hallatta hangját, hogy elfogadhatatlannak minősítette, hogy a kínai kormányfő budapesti látogatásával egyidejűleg több, Magyarországon élő tibetit rendeltek be a bevándorlási hivatalba.

Comments Closed