Fizikai bizonyítékot találtak a maják dohányhasználatára

Nikotinmaradványokat fedeztek fel egy legalább ezer éves maja edényben, ami az első fizikai bizonyítéka a maják dohányhasználatának – idézte amerikai kutatók eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál (www.livescience.com).

A flaskán felirat is található, amelyet “az ő dohányának otthona” szöveggel fordítottak angolra a régészek, ám ezt önmagában nem fogadták el elegendő bizonyítéknak.

“Az edényeken lévő szövegek gyakran jelzik a tartalmat, vagy legalább a szándékot, hogy mit akartak tárolni benne, ám a valódi használat során ettől eltérhettek” – magyarázta Jennifer Loughmiller-Newman kutatásvezető, az Albanyi Egyetem munkatársa.

A palack belsejéből ezért anyagmintákat vettek, amelyekből kivonatokat készítettek és elemezték azokat. Az analízis során nikotint mutattak ki, ami arra utal, hogy az edényben dohányleveleket tartottak – írták tanulmányukban a kutatók.

A flaska – amely vélhetően 700 körül készülhetett Mexikóban, Campeche vidékén – az egyike annak az 1500 darabból álló edénygyűjteménynek, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár Kislak-kollekciójaként ismernek.

 

Comments Closed