Kerényi Imre: az érettségizők is kapnak az új alaptörvény díszkiadásából

Az idén sikerrel érettségizők is kapnak egy példányt az új alaptörvény díszkiadásából – nyilatkozta Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott szerdán az MTI érdeklődésére.

A díszkiadás szerényebb változatát az iskolák igazgatóinak ajánlásával kapják kézhez az érettségizők. Kerényi Imre azt is szeretné, ha a következő három évben érettségizők is kapnának egy-egy példányt a január elsején hatályba lépett új alaptörvényből.

A miniszterelnöki megbízott elmondta: az alaptörvény terjesztése körülbelül a felébe fog kerülni annak, mintha egyes példányait kiküldték volna 8 millió embernek. Kerényi Imre szerint az kapjon alaptörvényt, aki kér vagy megvásárolja. Hozzátette: nem kell alanyi jogon kiküldeni a választópolgárnak az alaptörvényt, mert akkor sok a “kukában landolna, az pedig szégyen” és pazarlás lenne.

Az alaptörvény alapfokú kiadását, vagyis a törvényszöveget tartalmazó Magyar Közlöny különkiadásának egy példányát névre szólóan, az Országgyűlés elnökének aláírásával az önkormányzatoknál, az Alaptörvény asztalánál lehet ingyenesen megrendelni – mondta el Kerényi Imre. Ugyanitt rendelhető meg a díszkiadás is, a megrendelő lapot minden önkormányzat megkapta.

A miniszterelnöki megbízott hozzátette: a középfokú díszkiadás, amely január 2-án jelent meg, már pénzbe kerül. Ez egy többkilós könyvészeti különlegesség, amely törvényszöveggel és történelmi festményekkel kiegészítve jelent meg. Bevezető ára 10 ezer forint, ez a későbbiekben emelkedni fog.

Ebben a kiadványban Magyarország elmúlt 150 esztendejének képei is szerepelnek, amelyet 15 festő készített el. A díszkiadást a magyar alkotmány előképeivel egészítették ki a vérszerződéstől napjainkig – tette hozzá.

Kerényi Imre azt mondta: az úgynevezett “húsvéti alaptörvény” elfogadásának első évfordulójára készül el a díszkiadás három különleges példánya, ezek műtárgy kivitelű kézműves könyvek lesznek.

A három példányból egy a parlamenti patkóba, egy a Sándor-palotába, egy pedig a “trezorba”  kerül. Kerényi Imre szerint azonban elképzelhető, hogy ez utóbbi példány az Országos Széchényi Könyvtárba vagy a Magyar Nemzeti Galériába kerül – legalább ideiglenesen.

A miniszterelnöki megbízott elképzelései szerint az államfő a Sándor-palota Kerek Szalonjában tárolhatja majd a díszpéldányt, amelyet a külföldi vendégek is megtekinthetnének.

A parlamenti ülésteremben helyeznék el az alaptörvény másik díszkiadását. Kerényi Imre elmondta: korábban ott, ahol jelenleg a gyorsírók ülnek, volt egy asztal, amelynek Törvénytár volt a neve.

A tervek szerint az alaptörvényre tennék le esküjüket a képviselők és kormánytagok, a díszkiadás így “fontos, spirituális tárgy” lenne, amely úgy jelképezné az államot, miként az országot jelképezi a Korona a Kupolacsarnokban – mondta Kerényi Imre.

Szólt arról is, hogy szeretné, ha átrendeznék az üléstermet, és az alaptörvény mellett a sarkalatos törvényeket is ott helyeznék el.

Comments Closed