Hidegzuhany az áfa-visszaigénylőknek

Hidegzuhanyként érheti az áfát visszaigénylő cégeket, hogy februártól 75 napra nő az áfakiutalás határideje – hívja fel a figyelmet Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója a tanácsadó cég blogján.

Alig száradt meg a tinta az igen terjedelmes 2012-es adótörvény-módosításokon, a két ünnep között máris újabb, nem elhanyagolható horderejű adótörvény-módosításokat fogadott el az Országgyűlés. Eszerint az áfa-visszaigénylések esetében a kiutalásra rendelkezésre álló határidő 2012. február 1-jétől fő szabály szerint 75 napra nő, a korábbi 500 ezer forintos kiutalási limit  pedig 1 millió forintra emelkedik – emeli ki az RSM DTM szakértője. Az újabb adómódosítások a befektetésialap-kezelőkről és kollektív befektetési szolgáltatókról szóló törvényben bújnak meg.

A korábbi 30, illetve 45 napos kiutalási határidők akkor állnak fenn, ha az adózó az általános forgalmi adó áthárítására jogalapot teremtő minden ügylet számlákban feltüntetett ellenértékének adót is tartalmazó összegét a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette, vagy tartozása egészében más módon megszűnt. “Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy minden egyes számla – amely esetében a visszaigénylés fennáll – kiegyenlítésének meg kell történnie. Amennyiben akár egy számla esetében nem történt meg a kiegyenlítés, akkor a kiutalás fő szabálya vonatkozik a teljes visszaigényelt összegre, ami 75 nap”- összegzi Kalocsai Zsolt.

További változás, hogy a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül a korábbi 500 ezer forintos kiutalási limit 1 millió forintra nő, ennek megfelelően az adózó az 1 millió forint alatti összegre 30 napon belül, e feletti kiutalások esetén pedig 45 napon belül számíthat, feltéve, hogy a fenti kiegyenlítésre vonatkozó új szabályok teljesülnek, illetve egy adóellenőrzés menete az adott időpontokat nem írja felül.

A jogszerűen működő vállalkozások minden egyes beszerzés esetében igazolni kell az adott bevallási időszakban a számlák kiegyenlítését, ellenkező esetben az áfatartalmat 30, illetve 45 nappal hosszabb ideig kell majd finanszírozniuk.

“A jogszerűen működő vállalkozások részére, ismerve a gazdasági helyzetet, ez egy újabb pofon, ugyanakkor a szigorítás a feketegazdaság tekintetében indokolt lehet. Összességében a szabályozás a költségvetés részére finanszírozási szempontból lehet kedvező 2012-ben, bár összességében jelentős hatással nem járhat. Ami viszont nem elhanyagolható költségvetési szempontból, az a 2012. harmadik negyedéves áfa-visszaigénylés hatása, hiszen a kifizetések a 75 napos határidő figyelembevételével már 2013-ra tolódhatnak”- mutat rá Kalocsai Zsolt.

Comments Closed