Legfőbb Ügyészség: mintegy kétmilliárd forintot fizettek ki jutalomra

Mintegy kétmilliárd forint jutalmat fizettek ki 2011-ben az ügyészség munkatársainak – közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség kedden annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban – mint írták – “több sajtóorgánumban is valótlan információk jelentek meg az ügyészségi jutalmazásokkal kapcsolatban”.

Az ügyészség a központi költségvetéstől plusz forrásokat – jutalmazás céljára – nem kapott. Az év végi jutalom kifizetésére azért volt lehetőség, mert bérmegtakarítás keletkezett – olvasható a közleményben.

Az Alkotmánybíróság, illetve a törvényalkotás döntései nyomán az ügyészség feladatai a közelmúltban megnövekedtek, e feladatokra az ügyészség létszámemelést kapott. Ezen állásokat a gyakorlatilag folyamatos pályáztatás ellenére sem tudták teljesen feltölteni 2011-ben – írták.

Mint korábban jelezték, a probléma hosszabb távú kezelésére 168 ügyészségi fogalmazót vettek fel csak 2011-ben. Ennek ellenére jelenleg is 174 üres ügyészi és további 101 nem ügyészi álláshellyel rendelkeznek, amelyek feltöltése folyamatos – közölték.

A Legfőbb Ügyészség szerint a fentiekből adódóan, úgy az ügyészekre, mint a teljes szervezetre többlet munkateher hárult, amelyet kötelezően el kellett látni. “A kifizetésre került jutalom tehát nem egyéb, mint az üres státuszokon keletkezett bérmegtakarítás, amely az előbbiekből adódóan a jelentős többletfeladatok kompenzációjaként került kifizetésre valamennyi ügyészségi alkalmazottnak” – fogalmaztak. A kifizetett összeg  1.898.818 ezer forint – tették hozzá.

A közlemény szerint az évben összesen kifizetett jutalom pedig 1.987.961 ezer forint volt, amely “már tartalmazza az állami kitüntetésekkel, ügyészségi elismerésekkel járó, vagy az eseti jutalmak összegét is”. Mint írták, a jutalmat differenciáltan fizették ki, “tekintve, hogy a többlet leterheltség országosan nem egyenletes”.

Az alkalmazottak átlagosan a havi illetmény 124 százalékának megfelelő összeget kaptak, de a legleterheltebb Fővárosi Főügyészségen, ide értve a kerületi ügyészségeket is, ez helyenként elérte a 200 százalékot. Kitértek arra is, hogy a bíróságokkal ellentétben a jogszabályok az ügyészek részére nem biztosították a 13. havi illetmény lehetőségét.

“A megjelent körülbelül 5 milliárd forintos kifizetésről szóló hírek teljes egészében valótlanok”. Az ilyen nagyságú összeg a teljes nem rendszeres személyi juttatásokat tartalmazza, ez 2011-ben 6 milliárd forint volt – közölte a Legfőbb Ügyészség.

Comments Closed