Országgyűlés – 2012-es adótörvények módosításai

A baleseti adó legfeljebb napi 83 forint lehet, csökken a kiküldetési díj adója, a különadót a jogutód is fizeti – egyebek mellett ezeket az új szabályokat emelte ki a jövő évi adótörvényekhez benyújtott, a kormány által támogatott és a parlament által hétfőn este kormánypárti többséggel megszavazott módosításokból Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Az egyszerűsített vállalkozási adót rendszeridegennek nevezte az államtitkár a szavazás előtti felszólalásában, de mint mondta, egy évre még fennmarad, mert nincs más átalányadó a vállalkozásokra. Kiemelte még a kiküldetés adójának a csökkentését, továbbá azt, hogy közösségi közlekedési adót nem támogatja a kormány.

Az Országgyűlés döntése értelmében a béren kívüli juttatásként adható étkezési utalvány értéke havi 18 ezer forintról 12.500 forintra csökken, ha azt a munkaadó által működtetett étteremben használják fel. Minden más esetben csak 5 ezer forint számít béren kívüli juttatásnak.

Sörfőzdére adóraktári engedélyt a jövőben az évi 20 ezer hektolitert el nem érő termelőkapacitás helyett már 8 ezer liter alatti kapacitásnál is adható. A sörfőzdét működtető személynek 500 ezer forint jövedéki biztosítékot kell letennie. Eddig ilyen nem volt.

Papcsák Ferenc (Fidesz) javaslatára drágul a perlés illetéke akkor, ha a pertárgy értéke nem állapítható meg. A Fővárosi Bíróság, illetve a megyei bíróságok előtt az elsőfokú peres eljárás illetéke 450 ezer forintról 600 ezerre emelkedik, míg a nem peres eljárásoké 250 ezerről emelkedik 350 ezerre. A Legfelsőbb Bíróság előtt a felülvizsgálat illetéke 600 ezerről 700 ezer forintra emelkedik.

A helyi önkormányzatok nem vethetnek ki települési adót, az általuk bevezetett adó sem haladhatja meg az arra előírt maximumot. A telek- és az építmény-, továbbá a lakásbérleti jog adója évi 12 ezer forintról 17 ezerre emelkedik.

Az adózás rendjéről szóló törvényben – egyebek mellett – változik az adószám felfüggesztésének szabálya. Aki nem ad bevallást az esedékességtől számított 365 napon belül, annak is csak akkor függeszthető fel az adószáma, ha az adóhatóság felszólította a teljesítésre, de az elmaradt.

Szintén az adózás rendjét érinti az az új előírás, amely megengedi az adózónak, hogy az ellenőrzési jegyzőkönyvre – a kézhezvételtől számított – 8 napon belül észrevételt tehet.

A fémek begyűjtése kapcsán a visszaéléseket csökkenteni kívánó törvény kiegészült azzal a szabállyal, hogy a begyűjtő cégeket az adó- és vámhatóság veszi nyilvántartásba.

A vállalkozások a cégbejegyzést követő 5 munkanapon belül kötelesek bejegyeztetni magukat a területileg illetékes kamaránál. Az egyéni vállalkozók és a mezőgazdasági termelők külön jogszabály szerint lesznek kötelesek a nyilvántartásba vételre.

A közúti közlekedésről szóló törvényben szigorodott a külföldi rendszámú jármű, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy általi használata. Jelenleg ezt 30 napig teheti, a módosítás egy napnál rövidebb időt tartalmaz. Továbbra is kell a használathoz az üzembentartó írásos engedélye.

A költségvetési bizottság elfogadott javaslata átszövegezte a munkaadói járulékok helyébe lépő szociális hozzájárulási adót, de a lényeg – a 27 százalékos kulcs – nem változott. Hasonlóan új szöveggel nyert elfogadást a pornográf termékekre kivetett kulturális adó.

Kiegészítésként került be a tb-törvénybe az a szabály, hogy az egyházi személy után az egyháza fizet nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségbiztosítási járulékot. Mindkét járulék alapja a minimálbér. A bevallás és a fizetés központilag történik.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) törvény úgy módosul, hogy az állami gépjárművekre nem kell kgfb szerződést kötni. Létrejön egy szervezet, amely az állami gépjárművek által okozott kárügyeket intézi. Az illetékes miniszter a mentesített járművek jegyzékét – a mentesítés előtt – közli az Európai Bizottsággal is. A biztosítók kgfb eredmény elszámolási szabályit az illetékes miniszter állapítja meg.

Az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvény úgy módosul, hogy a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó bérét a munkaadó őrizze meg. Ez azonban csak elvárás, amit a munkaügyi ellenőrzés alatt figyel a hatóság, de nem bírságolhat miatta, viszont az elvárást nem teljesítő cég két évig nem indulhat közbeszerzésen és nem kaphat állami támogatást.

A regisztrációs adóról szóló törvény kiegészül azzal a szabállyal, hogy ilyen adót kell fizetnie a flottaüzemeltetőnek is, ha belföldi illetőségű személynek ad bérbe autót.

Rogán Antal (Fidesz) javaslata alapján – különösen a legjobb, 11-esnél magasabb környezetvédelmi osztályú járművek esetén – jelentősen csökken a regisztrációs adó. Például az 1.101-1.400 köbcenti közti motorral üzemelő benzines, vagy az 1.301-1.400 köbcentis dízelmotoros autók regisztrációs adója 350 ezer forintról 65 ezer forintra csökken. Ugyan ebben a kategóriában a 4-esnél rosszabb környezetvédelmi osztályú autó adója 1,4 millió forintról 780 ezerre csökken.

Comments Closed