Helyére került Esterházy Anna Júlia portréja a pápai kastélyban

Visszakerült az eredeti helyére a pápai Esterházy-kastély Ősök csarnokába Esterházy Anna Júlia restaurált portréja, amelyre a restaurátormunka során bukkantak rá. A kastély eddig összesen tizenhét, részben restaurálatlan képet kapott vissza a Magyar Nemzeti Múzeumtól, ahol az egykori kastélyból származó 38 képet őriznek.

A pápai Esterházy-kastélyban található Ősök csarnokában, a Nádor-terem előtti folyosón – ahol az Esterházy család tagjairól készült portrékat állították ki – eredetileg 26 festmény függött, 11 képet még visszavárnak a Magyar Nemzeti Múzeumtól – mondta Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Különös jelentőséget ad az eseménynek, hogy eredetileg egy másik, az Esterházy család történetében meghatározó jelentőségű személy, Dersffy Orsolya képét adták át a restaurátornak. Nagy-L. István történész, a pápai Gróf Esterházy Károly Kastély- és Tájmúzeum igazgatója kiemelte: Dersffy Orsolya 19. század második feléből származó portréja restaurálása során fedezték fel, hogy a festékréteg alatt egy kétszáz évvel korábbi kép rejtőzik.

A kilenc hónapig tartó aprólékos munka során derült ki, hogy az eredeti kép Esterházy Miklós nádor második házasságából született lányát, Esterházy Anna Júliát ábrázolja. A történész-múzeumigazgató elmondta, hogy a tudományos előírások szerint döntöttek az értékesebb festmény helyreállítása mellett, Dersffy Orsolya képe a restaurátor dokumentációja alapján bármikor újra megfesthető.

Az eredeti kép átfestésére az egyik lehetséges magyarázat, hogy Anna Júlia férjét, Nádasdy Ferenc országbírót a Wesselényi-féle Habsburg ellenes összeesküvésben való részvétele miatt 1671-ben Bécsben kivégeztek. Lehet azonban az is, hogy fontosabbnak tartották Esterházy Miklós első felesége, Dersffy Orsolya megjelenítését a családi arcképsorozatban. A felfedezés jelentőségét növeli, hogy Anna Júliáról nem maradt fel túl sok ábrázolás.

A múzeumigazgató tájékoztatása szerint az Esterházy család pápai galériájának 44 festményéből negyven maradt meg az utókornak, ezek közül 38 a Magyar Nemzeti Múzeumhoz került, egyet a Magyar Nemzeti Galériában őriznek, egy pedig magántulajdonban van. Nagy-L. István szerint ez az arány lehetővé teszi, hogy csaknem teljes rekonstrukciót hajtsanak végre a pápai Ősök csarnokán, ami a magyarországi gyűjtemények tekintetében egyedülálló.

Az ősgaléria felállításához kapcsolódóan a sorozatot alkotó és Pápára visszakerült portrék közül eddig nyolcat restauráltak a közelmúltban.

Május óta mintegy tízezren keresték fel az egyemeletes U-alakú palota rekonstrukciójának részeként idén tavasszal átadott főúri tereket, az október 31-ig látogatható kastélymúzeum jövő tavasztól a barokk kori hangulatot felidéző megújult enteriőrrel várja a látogatókat – mondta a pápai polgármester.

Áldozó Tamás tájékoztatása szerint a következő két évben európai uniós pályázati forrásból összesen kétmilliárd forintot fordítanak a százszobás pápai kastély épületének teljes felújítására, az erről szóló támogatási szerződést várhatóan novemberben írják alá.

Comments Closed