Martonyi János: minden jóslás kockázatos a magyar BT-tagsággal kapcsolatban

A jelentős bizonytalansági tényezők miatt mindenféle jóslás kockázatos azzal kapcsolatban, milyen eredménye lesz az ENSZ-közgyűlési szavazásnak, amelyen eldől, hogy Magyarország 2012-13-ban a világszervezet Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja lehet-e – mondta Martonyi János külügyminiszter a tárca csütörtöki háttérbeszélgetésén.

A magyar diplomácia vezetője – aki a napokban tért haza az ENSZ-közgyűlés 66. ülésszakán tett látogatásáról – elmondta: részletes felmérések készülnek a támogatás mértékéről, de “ezeknek nem szabad hinni”. A tapasztalatok szerint a tagállamok 25-30 százaléka csak az utolsó pillanatban, a helyszínen dönt, sok ország a nagykövetére bízza, hogyan szavaz – fejtette ki Martonyi János, aki elmondta, a  BT-tagsági szavazás időpontját október 13-ról október 21-re halasztották az ENSZ Közgyűlésében.

A külügyminiszter utalt arra is: ugyancsak jelentős bizonytalansági tényezőt jelent, hogy a támogatási ígéretek 20-25 százalékát az államok nem tartják be, ezért mind az írásbeli, mind a szóbeli támogatásokat bizonyos fenntartással kell kezelni.

Az úgynevezett kelet-európai választási csoportból a nem állandó BT-tagságért versengő Azerbajdzsán, Magyarország és Szlovénia esélyeit mérlegelve a miniszter annyit mondott: mindhárom jelöltnek van támogatottsága. Megjegyezte, kérdés, hogy az első szavazási körben kieső ország támogatói melyik pályázó mögé állnak majd.

Martonyi János azt mondta, minden olyan előrejelzés kerülendő, hogy melyik ország szavaz majd Magyarországra, és ez nem is fog kiderülni, mivel a voksolás titkos.

A külügyminiszter a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelem elfogadásának esélyét mérlegelve azt mondta: a jelenlegi becslések szerint nem kizárt, hogy hét BT-tag tartózkodni fog. Magyarázatként utalt arra: a 15 tagú Biztonsági Tanácsban legalább kilenc szavazat kell ahhoz, hogy a testület a kezdeményezést jóváhagyja, és ajánlás formájában továbbítsa a közgyűlésnek.

Elmondta, hogy a palesztinok, ha a BT előtt levő kezdeményezésüket elutasítják, egy következő fázisban olyan határozati javaslatot nyújthatnak be a közgyűlésbe, amely valamilyen, erőteljesebb vagy enyhített formában utalást tartalmaz a palesztin állam létezésére. Mivel azonban nem lehet tudni, hogy egy ilyen esetleges újabb javaslat mit tartalmaz, az Európai Unió csak hipotézisek alapján egyeztethet a saját álláspontjáról.

Martonyi János egy kérdésre válaszolva elmondta: a budapesti amerikai nagykövet által a CNBC amerikai üzleti tévécsatornának adott csütörtöki nyilatkozatot egyáltalán nem sorolja azok közé, amelyeknek megütközést kellene kiváltaniuk.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet úgy nyilatkozott: a magyar kormány komoly lépéseket tett, hogy kihúzza az országot a nehéz gazdasági helyzetből, de nagyobb kiszámíthatóságra lenne szükség. Azt is mondta, a kormány tesz kísérleti jellegű és szokatlan lépéseket a költségvetési hiány visszaszorítására, amelyek közül néhány nem hozta szükségszerűen a várt eredményt. A nagykövet arról is szólt, hogy a külföldi befektetők a bizonytalanság miatt inkább kivárnak.

A külügyminiszter azt mondta, voltak korábban olyan nyilatkozatok, amelyeket ő sem fogadott megelégedéssel, és furcsállott, de ez nem ilyen. Szerinte a nagykövet értékelte a magyar kormány rendkívüli erőfeszítéseit, azt, hogy az ország piacról képes magát finanszírozni, és hogy a stabilizációs erőfeszítések jelentős eredményekkel jártak. “Hogy teszünk szokatlan lépéseket, ezt mi is mondjuk, az, hogy nem mindegyik jár azonnal teljes eredménnyel, ezt talán nem volna érdemes vitatni, hiszen nincs olyan gazdaságpolitika, amelyiknek minden egyes lépése azonnali és látványos eredményekkel jár, ebben semmi gondot nem látok” – mondta.

A kiszámíthatósággal kapcsolatban megjegyezte, ez örökzöld téma, “ezt húsz éve mondjuk-halljuk, a külföld is mindig mondja”. Kifejtette, régóta foglalkozik befektetéspolitikával, tudja, hogy a kiszámíthatóság valóban kardinális kérdés a befektetési döntéseknél. “Ha valaki a kiszámíthatóságra felhívja a figyelmünket, ebben az égvilágon semmi új nincs” – mondta a miniszter.

Comments Closed