Fővárosi Közgyűlés – Szobrot állítanak Wass Albertnek a Margitszigeten

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében szobrot kap Wass Albert a Margitszigeten; az író mellszobrát várhatóan egy hónapon belül állítják fel a Szent Mihály-kápolna közelében.

A határozati javaslatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik képviselői támogatták, az MSZP-frakció és két LMP-s képviselő tartózkodott, míg az LMP frakcióvezetője, Kaltenbach Jenő nemmel szavazott.

Kaltenbach Jenő arról beszélt, bár nem szakértője Wass Albert munkásságának, de megpróbált utánajárni, és ennek alapján úgy látja: az író rendkívül megosztó személy volt. Mint fogalmazott, általában két szélsőséges véglet között mozog a megítélése; vannak, akik rajonganak érte, és vannak, akik nagyon elítélően beszélnek róla.

Tarlós István főpolgármester (Fidesz-KDNP) kiállt Wass Albert védelmében, és azt mondta: sérti őt, ahogy a magyar politikusok egy része Wass Alberthez viszonyul. Mint fogalmazott, az író “gyakorlatilag belehalt abba, amit Magyarország művelt vele”.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, a javaslat előterjesztője azt hangoztatta: reméli, hogy a jövőben már senki sem mondja Wass Albertet háborús bűnösnek.

Az MSZP és a Jobbik képviselői nem szólaltak meg a vitában.

Wass Albert író mellszobrát Andrássy Kurta János szobrászművész készítette.

Az előterjesztést jegyző Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a javaslatban emlékezetett arra, hogy az író mellszobrát eredetileg – még 2004-ben – az I. kerületi Vérmező területén állították volna fel, de akkor az illetékes fővárosi bizottságok nem hoztak határozatot az ügyben.

A margitszigeti helyszínt a Budapest Galéria szemlebizottsága is megfelelőnek találta.

Az alkotás köztéri elhelyezését – ahogy 2003-ban is – egy magánszemély, Demeter Vilmos kezdeményezte. A helyszínjavaslaton azért változtattak, mert a Vérmező elsődlegesen más történelmi eseményekhez köthető, így merült fel a Margitszigeten az úgynevezett művészsétány környezete. E sétányon, a Szent Mihály-kápolna közelében áll már három festőművész, Barabás Miklós, Munkácsy Mihály és Rudnay Gyula szobra is.

Wass Albert mellszobra nem kerül majd főváros tulajdonába, és az elhelyezés költségeit sem hárulnak az önkormányzatra, azt a kezdeményező állja.

Wass Albert 1908-ban született, a kolozsvári Ellenzék munkatársa és az Erdélyi Szépmíves Céh tagja volt. Farkasverem című regényéért 1934-ben Baumgarten-díjat kapott. 1944-től 1952-ig Németországban élt, majd az Egyesült Államokban telepedett le, 1956-tól a University of Florida tanára volt. Megalapítója az Amerikai Magyar Szépmíves Céhnek. Wass Albert 1998-ban halt meg.

Comments Closed