Külügyminisztérium: nem változott a kormány álláspontja a palesztin államiság ügyében

Nem változott a magyar kormány álláspontja a palesztin államiság ügyében – közölte Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

Tóth Józsefet azzal kapcsolatban kereste meg az MTI, hogy Schöpflin György fideszes európai parlamenti (EP) képviselő kedden az EP közel-keleti vitájában azt mondta, a palesztin állam létrejötte immáron politikai ténnyé vált. A magyar néppárti képviselőcsoport közleménye szerint Schöpflin azt mondta, hogy “Palesztina államiságának teljes elismerése valósággá vált, akár elismeri az ENSZ, akár nem.” Szerdán Morvai Krisztina, az EP jobbikos képviselője nyílt levélben fordult Martonyi János külügyminiszterhez, azt tudakolva, Schöpflin György érvelése tekinthető-e a hivatalos magyar álláspontnak a palesztin államiság kérdésében, illetve milyen álláspontot képvisel a Külügyminisztérium, a kormány ebben a az ügyben.

A Külügyminisztérium sajtófőnöke hangsúlyozta: Schöpflin György EP-képviselő álláspontja nem tekinthető a kormány álláspontjának. Emlékeztetett, hogy Németh Zsolt külügyi államtitkár korábban közölte: Magyarország arra törekszik, hogy az Európai Unió egységes álláspontot képviselhessen a kérdésben. A Palesztina önállóságáról és ENSZ-tagságáról a világszervezet közgyűlésében rendezendő szavazást illetően az államtitkár kijelentette: az EU-nak álláspontja kialakításakor képviselnie kell azt a nemzetközi jogelvet, hogy a konfliktusok rendezésekor az unilateralizmus elve nem célravezető.

Martonyi János a hónap közepén azt mondta, egyelőre nincs magyar álláspont a palesztin államiság elismeréséről. Közölte, ha az EU nem tud egyetértésre jutni a kérdésben, “akkor lesz egy helyzet, és akkor kell majd dönteni”. Hozzátette, Magyarország nem jelzi előre, hogyan fog szavazni a palesztin határozati javaslatról.

Martonyi János a múlt hét végén New Yorkban az MTI tudósítójának azt mondta, Magyarország jelenleg nem tagja a ENSZ Biztonsági Tanácsának, ezért nincs abban a helyzetben, hogy szavaznia kelljen a palesztin kérelemről. Hozzátette azt is, hogy a magyar álláspont “régóta teljesen egyértelmű, világos, határozott és elvi álláspont”, Magyarország két állam, egy független, életképes, területileg összefüggő Palesztina és egy biztonságban élő Izrael létezésével számol.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke múlt pénteken – ENSZ-közgyűlési beszéde előtt – átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak azt a kérelmet, amelyben arra kéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, ismerjék el a világszervezet teljes jogú tagállamaként Palesztinát.

A világszervezet alapokmánya értelmében ha egy állam szeretne ENSZ-tagállammá válni, akkor a kérelemről először a BT dönt, amely ezt ajánlás formájában továbbítja a közgyűlésnek, és a tagfelvételről az utóbbi dönt kétharmados szavazati aránnyal. A döntést a 193 tagállamot tömörítő ENSZ-közgyűlés hozza meg, de nem fogadhat el határozatot erről, ha a BT nem tesz ilyen ajánlást.

Comments Closed