A lengyel EU-elnökség magyarországi programjai

A lengyel európai uniós elnökség alkalmából számos programot szervez a budapesti Lengyel Intézet: a magyarországi események között szerepel a többi között dzsesszfesztivál, kiállítás a kortárs lengyel dizájn világáról és konferencia Czeslaw Milosz Nobel-díjas lengyel költő életművéről.

Igazi csemegének ígérkezik a kedden kezdődő Jazzforum Budapest 2011, amelyet a Művészetek Palotájában, a Trafóban és a Budapest Jazz Klubban rendeznek. A műsorban lengyel dzsesszlegendák, úgy mint Marcin Masecki, a Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Sextet, Krzysztof Scieranski és Piotr Wojtasik lépnek fel – közölte a Lengyel Intézet az MTI-vel.

A kortárs lengyel dizájn világáról ad képet az Iparművészeti Múzeum október 1-től látogatható Unpolished című kiállítása a Design Hét alkalmából. A résztvevő 18 formatervező és dizájner csoport nagy része a harmincas éveiben jár, Lengyelországban végezték tanulmányaikat, sokan közülük nemcsak tervezői, hanem gyártói és menedzserei is saját munkájuknak. A világszerte nagy sikerrel bemutatkozó tárlat arra keres választ, hogy van-e valamilyen meghatározó közös vonás a kortárs lengyel dizájnban és miben rejlik a lengyel formatervezés nemzeti sajátossága.

Czeslaw Milosz (1911-2004) születésének századik évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát tartanak október 11-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Nobel-díjas költő közép-európai identitásáról és az európai kultúrában elfoglalt helyéről. A rendezvény célja, hogy rámutasson az író, költő szellemi örökségének aktualitására a XXI. századi Európában végbemenő társadalmi-politikai változások tükrében.

Az összegzés szerint a konferencia mellett Czeslaw Milosz 1911-2004 címmel átfogó életmű-kiállítás látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban, valamint az Egri Gárdonyi Géza Színházban szeptemberben, októberben és novemberben. A tárlatot Milosz legújabb bibliográfiájának szerzője, Andrzej Franaszek állította össze.

Magyarországon a zenei színtéren jól ismert Márkos Albertet ihlette meg Milosz költészete. A Hang hangba hull és hangot kerget című produkcióban Milosz a kortárs zene nyelvén szól a közönséghez lengyelül és magyarul a Bakáts téri templomban október 8-án a Café Budapest – Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A koncert azért is jelentős, mivel ez lesz Milosz első művészi igényű irodalmi-zenei átirata Magyarországon – közölte a Lengyel Intézet.

Comments Closed