Sziget – Nem engedték be a fesztiválra a tüntetést bejelentő férfit

Nem engedte be a budapesti Sziget fesztiválra az előzőleg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevében demonstrációt bejelentő férfit a biztonsági szolgálat.

A fesztivál helyszínére, a Hajógyári-sziget Nagyrétjére meghirdetett tüntetés bejelentője, Gyimesi Zoltán kedd reggel próbált meg bejutni a Szigetre, de a biztonsági szolgálat jegy hiányában visszafordította, és rendőri segítséget kért. A rendőrök a biztonsági szolgálatra bízták, hogy átengedik-e a férfit.

A tüntető újságíróknak azt mondta hogy ettől függetlenül minden nap megpróbál majd demonstrálni az általa bejelentett helyszínen.

Az MTI megkereste a BRFK szóvivőjét, aki azt a tájékoztatást adta, hogy a Sziget fesztivál helyszíne magánterületnek minősül, így a tulajdonos, illetve a bérlő döntheti el, hogy kit és milyen feltételekkel enged be oda.
“A rendőrségnek sem mérlegelési, sem döntési jogköre nincsen ebben az esetben” – hangsúlyozta Horváth Katalin Fanni.

A HVIM-hez köthető Gyimesi Zoltán még januárban jelentett be tüntetést a magas benzinárak ellen a fesztivál feltételezett időpontjára. Eredetileg augusztus 1. és 20. közötti időszakra kérte az engedélyezést, így a demonstrációt augusztus elsején meg kellett volna kezdeni, de közben egyes – forrásmegjelölés nélküli – információk szerint módosítást kért a rendőrségtől, és a megmozdulást augusztus 9-re akarta áthelyezni.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője az MTI-nek úgy fogalmazott: a rendőrség jóvoltából oldódott meg ez a “kínos probléma”. Arra hivatkozott: ő a rendőrségtől úgy értesült, hogy a módosított időpontot a rendőrség “már nem hagyta jóvá”.

Az ügyben korábban megszólalt Szigeti Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) programvezetője is, aki állásfoglalást jelentetett meg a szervezet blogján csütörtökön; e szerint “aggályos” a rendőrségi döntés az ügyben. A jogvédő azt írta: a jogszerűen bejelentett tüntetést utólag nem lehet betiltani, így a Sziget számára okozott kellemetlenséget, esetleges anyagi kárt annak kell állnia, aki a területet bérbe adta (vagyis az önkormányzatnak). Ha az önkormányzat elmulasztotta tájékoztatni a Sziget szervezőit a tüntetésről, úgy olyanra szerződött, amit nem tudott teljesíteni, hiszen az egész területet nem tudta jogszerűen biztosítani a fesztivál számára – közölte a programvezető.

Comments Closed