Szalai Annamária: pontatlan az amerikai külügyi helyettes államtitkár magyar médiaszabályozásról szóló levele

Téves, pontatlan megállapításokat tartalmaz Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkár magyar média helyzetével kapcsolatos aggodalmait kifejező jelentése, melyet korábban az amerikai képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett – írta a helyettes államtitkárnak címzett levelében Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke.

Szalai Annamária levelében tájékoztatta a magyar médiaszabályozást érintő kérdésekről a helyettes államtitkárt, köszönetet mondott azért, hogy az amerikai külügy ilyen kiemelt érdeklődéssel tanulmányozza a magyar médiaigazgatás gyakorlatát, ugyanakkor felhívta a politikus figyelmét arra a tényre, hogy “a jelentés magyar médiaszabályozást érintő része számos téves vagy pontatlan megállapítást tartalmaz” – olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Szóvivői iroda MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Szalai Annamária levelében rámutatott arra, hogy Magyarországon a hatóság elnöke az új médiatörvény felhatalmazása alapján valóban alkothat rendeleteket, de ezek csak a hírközlési ágazat működését érintik. Azaz a hatóság elnökének semmiféle olyan tárgykörben nincs rendeletalkotási joga, amellyel a média szabad működését korlátozhatná.

A hatóság elnöke levelében kifejti, hogy kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt a hatályos médiaszabályozás szerint pénzbírság nem szabható ki, ezért alaptalan a külügyi államtitkár aggodalma, mely szerint kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt a médiaszolgáltatókra, akár “950.000 dolláros” pénzbírság kivethető lenne.

Szalai Annamária arra is felhívta a helyettes államtitkár figyelmét, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatással kapcsolatos rendelkezés 1996 óta létezik a magyar jogrendben, és azt számos európai országban is alkalmazzák, például az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Franciaországban.

Thomas Melia július 26-án aggodalmát fejezte ki a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban az amerikai képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány a kormánypárthoz igazodó tagokra cserélte le a médiafelügyeleti testület tagjait, amelyet felruházott a rendeletalkotás és a súlyos bírságok kiszabásának jogával az általa “kiegyensúlyozatlannak” és “az emberi méltóságot sértőnek” minősített híradásokkal kapcsolatban.

Comments Closed