Fényes tűzgömb kíséretében meteort figyeltek meg az ország több pontján

A következő napokban is lehet a péntekihez hasonló fényjelenségre számítani, a jövő héten lesz a Perseida meteorraj megjelenésének maximuma – mondta Ladányi Tamás csillagász szombaton az MTI-nek.

A csillagászt azzal összefüggésben kereste meg az MTI, hogy péntek este az ország több pontjáról fényes tűzgömb kíséretében meteort lehetett megfigyelni.

Péntek este az Időkép.hu időjárás-előrejelző portál számolt be arról, hogy több száz olvasójuk 9 óra 46 perckor meteort látott a Dunántúlon. A csillagász azonban azt hangsúlyozta, hogy ez a meteor nem a Perseidákhoz tartozó volt.

Ladányi Tamás szerint az ennyire fényes meteor nagyon szokatlan. Mint mondta, egy óriási villámláshoz hasonlított, és a jelenség az egész eget bevilágította. Különlegességét pedig a zöldes-kékes fénycsóva jelentette, s az, hogy több részre szakadt. Egyes meteorrajoknak megvan a maguk jellegzetessége, hogy milyen színűek. A fényességgel kapcsolatban azt mondta: az a meteor méretével összefüggő, amely a légtérbe érve ég.

A meteort az ország különböző pontjairól lehetett látni, Ladányi Tamás szerint budapesti kamerák is rögzítették a jelenséget. Ő Dégről látta a meteort. A fényjelenség mellett több független beszámoló is arról szólt, hogy azt hang is követte, ezért Ladányi Tamás szerint matematikailag van esélye, hogy a meteor egyes darabjai elérhették a földfelszínt.

Timár Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara geofizikai és űrtudományi tanszékének vezetője az origo.hu-nak azt mondta: három szeizmológiai állomás adataiban vannak olyan jelek, amelyek a “meteormennydörgéshez” kapcsolódhatnak. Ezek az állomások –  Becsehely, Tési-fennsík, Csákvár – nagyjából egyvonalban vannak. Ha valóban a meteor hangrobbanását rögzítették, akkor az esemény valahol a Sümeget Kaposvárral összekötő vonal mentén lehetett, a megfigyelésről érkezett beszámolókat is figyelembe véve, Fonyódtól délre.

Comments Closed