Budapestre látogattak a fukusimai diákok

Schmitt Pál köztársasági elnök is fogadta a Magyarországon tartózkodó fukusimai diákokat, akik a Sándor-palota megtekintése után magyarországi élményeikről tartottak beszámolót szerdán Budapesten.

A 14-17 éves fiatalokból álló csoportot a Hódmezővásárhely város önkormányzata által életre hívott Kizuna projekt keretében látják vendégül Magyarországon július 25. és augusztus 6. között.

Amikor a tragédia történt, Fukusima a szenvedés szimbólumává vált, de lesz idő, hogy a városra, mint az újjászületés jelképére emlékezünk majd – hangsúlyozta Schmitt Pál államfő a fukusimai diákoknak szerdán a Sándor-palotában.

Mint mondta, korábban a japán emberek munkájáról, szolidaritásáról, a világ iránti jó szándékáról, természet szeretetéről lehetett olvasni, majd a földrengés és az atomreaktor-baleset került címlapra. A világ szinte minden országában van atomerőmű, ezért mindenkit megérintett, ami ott történt.

Emlékeztetett, hogy elsőként küldött üdvözletet a japán miniszterelnöknek, kifejezve a magyar nép részvétét és szimpátiáját. A japán nép ismét bizonyítja, hogy milyen erős és felül tud emelkedni a nehézségeken – tette hozzá a köztársasági elnök, felidézve, hogy sokat járt Japánban a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként.

A diákok vetített beszámolójából kiderült, hogy a magyarországi látogatás alatt láthattak “energikus és ritmikus” magyar táncot, kipróbálhatták ügyességüket lovasíjászkodásban és kóstolhattak “tömény ízű” túrót, sajtot is. Bár jártak a Balatonon, a “rossz idő miatt a strandolás elmaradt”, viszont áthajóztak Tihanyba és megtekintették az apátságot, amelyet úgy jellemzett az egyik kislány, hogy: “ilyenben még nem jártak sosem”. Kovácsműhelyben patkolási eszközt gyártottak, elleshették a tésztakészítés titkait, búvárversenyen “drukkoltak” a japán résztvevőnek, kenuztak és gokartoztak is.

A 14 órás repülőút fárasztó volt, de “mindenki szeretettel fogadta” őket. Amikor a repülőből lenéztek Magyarországra és látták, hogy “minden zöld”, már “tudták, hogy jó helyre jöttek”. A csoport délután ellátogat a Parlamentbe, a következő napokban pedig megtekintik Budapest nevezetességeit, ellátogatnak Esztergomba és Visegrádra is.

Az eseményen részt vett Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere és Ito Tecuo, Japán magyarországi nagykövete is.

Lázár János korábban elmondta: a program célja, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta szolidaritási akciójának címéül az alföldi város önkormányzata.

Comments Closed