Munka törvénykönyve – MSZP: a kormány cinikus, amikor konzultációról beszél

Az MSZP az “érdekegyeztetés rendszerének szétzúzása” után cinikusnak és nevetségesnek tartja, hogy a kormánytöbbség azt mondja, javaslatokat vár az általa módosítani kívánt munka törvénykönyve tervezetéhez.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón egyaránt úgy foglalt állást, hogy a munkavállalóknak a jövőben kevesebb fizetésért és rövidebb szabadság mellett kellene többet dolgozniuk, ha életbe lépnének a munka törvénykönyvének, kormányzati portálon közzétett módosítási javaslatai.

Gúr Nándor szerint a kormány nevezheti ugyan pusztán munkaanyagnak a dokumentumot, az ettől függetlenül teljes mértékben tükrözi a Fidesz ars politikáját, amely konzultáció helyett egyoldalú döntéshozatalról szól. A szocialista politikus szerint az elmúlt egy évben már számos olyan kormányzati munkaanyaggal találkoztak, amelyek “pillanatok alatt törvénnyé váltak”.

Mint mondta, amennyiben a kabinet munka törvénykönyvéről szóló javaslata az Országgyűlés elé kerül, akkor ahhoz módosító javaslatokat nyújtanak be, ám – mint fogalmazott – nehezen tudja elképzelni, hogy azok megkapják a kormánytöbbség támogatását.

Kunhalmi Ágnes emellett a munkaadók és a munkavállalók egymásra utaltságát emelte ki, mint mondta egyikőjük sem lehet sikeres a másik boldogulása nélkül. Az MSZP elnökségi tagja szerint ehhez az egyensúlyhoz most mindenekelőtt a munkavállalói oldal képzésének fokozottabb támogatására lenne szükség.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes abszurdnak nevezte, hogy a kormány politikai döntésekért akarja jogi felelősségre vonni a korábbi szocialista kabinetek tagjait. Meglátása szerint a Fidesz ezzel a lépésével csak az elmúlt egy évben kialakult rossz gazdasági helyzetről akarja elterelni a figyelmet.

Comments Closed